Siste man i mål i Vendée Globe

Efter 124,5 dygn till havs kan Vendées sista seglare äntligen avsluta ett tufft och påfrestande race.

Sébastien Destremau (TechnoFirst–faceOcean) är 52åringen från Frankrike med gediget förflutet i såväl Sydney-Hobart, Volvo Ocean Race och en del timmar i Imoca 60. Under hans Vendée-resa har det dock gått knackigt, med motorproblem och mot slutet ett sinande matförråd.

Tre veckor in på racet slutade fansmannens startmotor att fungera, vilken är avgörande för att kunna fylla ballasttankarna. Med hjälp av kraften från linor och segel kunde ett alternativt startsätt byggas, men det var både tids- och energikrävande. 

Vid södra Australien möttes Destremau av starka vindar och hårt väder, men eftersom han inte kände någon press placeringsmässigt, revade han segel och tog det säkra före det osäkra. Det säkra kortet gjorde dock båten långsam, och när han den 29e januari rundade Cape Horn hade de sex första båtarna redan gått i mål.

Sista sträckan blev tuff. Matförrådet minskade snabbt, och för att inte svälta sista dagarna fick Destremau lägga band på sig själv och minska matintaget till ett mål om dagen. Dock verkar det vara en nöjd Sébastien som nu äntligen får känna fast mark under fötterna. 

Top