Silver till vindsurfingnestorn Björn Holm vid Kona-VM

Efter stor dramatik lyckades Björn Holm (KSSS) säkra en silvermedalj när vindsurfing-VM i Kona One-klassen avgjordes i Florida. Seglingarna utvecklades till en rafflande duell med de amerikanska talangerna Alexander Temko och Noah Lyons som vann guld respektive brons.

2018 årets världsmästerskap i Kona One-klassen avgjordes på klassiska kappseglingsvatten utanför Clearwater, Florida. De första dagarna bjöd utpräglad hårdvindssegling. Därefter skiftade vattnen skepnad och bjöd seglarna lätta och svårlästa vindar vilket kom att sålla agnarna från vetet.

Inför sista dagen var medaljplaceringarna helt öppna. Björn Holm (KSSS) skuggade 16-årige amerikanen Alexander Temko. I det sista racet kom avgörandet där Alexander Temko kom trea strax före Björn Holm. Det räckte för att bärga guldet med en totalpoäng på 23 mot 28 för Björn Holm. Bronset vanns av ytterligare en ung amerikan, 18-årige Noah Lyons.

- Jag värderar silvret högt. Min säsong har varit störd av skador och jag tvingades till en axeloperation tidigare i höstas. Det blev en kamp mot klockan att komma i form. Årets VM är ett av de mest utmanande jag seglat och jag är väldigt nöjd över medaljen och att fortfarande kunna utmana, säger Björn Holm.

Hans kompletta resultatserie över 12 seglingar blev: 4-4-3-1-4-(50 OCS)-1-1-1-(22 SCP)-5-4.

Björn Holm har en lång tävlingskarriär bakom sig där han bland annat deltagit i OS i Los Angeles 1984 och vunnit tre VM-guld i Kona One-klassen.

Text: Daniel Nordlund

Top