Silver till Sverige i Lag-EM

Under helgen som passerat seglades Lag-EM i Zoom8 på Baggesfjärden och silvret kneps av Sverige. Här kommer repotage från Zoom8 Förbundet. 

Sverige stod som värd för historiens andra inofficiella Lag-EM i Zoom8, tävlingen genomfördes den gångna helgen på Baggensfjärden. Ryssland seglade hem den ädlaste valören, Sverige tog silver och bronset gick till Danmark.

Det var stundom tuffa seglingsförhållanden, det var kyligt i luften, vattnet kallt och vindarna friskade i mellan 5 och 11 m/s. Om vädret var grått så lyste 36 taggade seglare upp tillvaron och bjöd på intensiva och spännande matcher.

Nio lag ställde upp; ett från Ryssland, två från Danmark och sex från Sverige, upplägget första dagen var att alla möter alla.

Resultatet efter första dagen var väldigt jämnt, med tre lag på fem vinster, poängberäkning fick skilja dem åt:

1. Altair ST 1, Ryssland, 8 vinster

2. Shady Ladies, Sverige, 6 vinster

3. The Muppets, Sverige, 5 vinster (131 poäng)

4. EZ PZ, Danmark, 5 vinster (134 poäng)

5. Axel Love Oscar, Sverige, 5 vinster ( 141 poäng)

6. The Others, Sverige, 3 vinster

7. Kaløvig Team, Danmark, 3 vinster

8. Pirates of Sweden, 1 vinst

9. JAS, Sverige, 0 vinster

Detta innbar att lag 1-4 fick till a-final och lag 5-9 till b-final.

Förutsättningarna till söndagen var att poängställningen nollställdes. A-finalen gjorde upp om segern genom att först segla en grundomgång där att alla möte alla. 'The Muppets' kämpade tappert och var på vippen att vinna sin match mot 'Altair ST 1', men 18-18 och förstaplatsen till 'The Muppets' innebar att 'Altair ST 1' trots allt vann den matchen. Till slut så gick 'Altair ST 1' och 'The Muppets' till guldfinalen, och 'Shady Ladies' och 'EZ PZ' till bronsfinal.

Guldfinalen seglades i bäst om tre seglingar, och även om 'The Muppets' kämpade tappert så gick 'Altair ST 1' vinnade ur striden med 2-0. Bronsfinalen vann danska 'EZ PZ' mot 'Shady Ladies' med 1-0.

Grupp B seglade en serie där alla möter alla och vinnande ur den striden gick 'Axel Love Oscar' som vann alla sina fyra matcher.

Allt som allt så blev slutresultatet enligt följande:

1. Altair ST 1, Ryssland

2. The Muppets, Sverige

3. EZ PZ, Danmark

4. Shady Ladies, Sverige

5. Axel Love Oscar, Sverige

6. JAS, Sverige

7. Kaløvig Team, Danmark

8. Pirates of Sweden

9. The Others

De svenska lagen hade i vanlig ordning bästa möjliga stöd av våra suveräna coacher Jonathan Åhlander och Vilma Bobeck.

Det finns många flera som förtjänar guld, ett Lag-EM arrangemang kräver mycket planering och många funktionärer. Det hela styrdes upp av Charlotte Hallquist och Joachim Hammersland, Boo SS, vilka visade vilken professionell seglingsorganisation de är och allt flöt enligt plan.

Mer information hittar du på www.svensksegling.se.

SEGLA MED OSS GENOM MEDELHAVET.

Top