SEX NYA TILL START I PETER NORLIN MEMORIAL ALBATROSS MYSTISK "FLYGANDE HOLLÄNDARE"

Kommande helg bjuder på ett startfält fullt av överraskningar i klassikernas säsongspremiär Peter Norlin Memorial Classic, med start och mål utanför Beckholmen i Stockholms hamnområde. Det är inte bara en dark horse utan sex (!) som kommer till start för första gången.Nästan lika mystisk som den flygande holländaren är den engelska kuttern Albatross, byggd för 135 år sedan i Piteå.

Skeppare på Albatross är Kalle Pettersson känd från SK95 Gerdny och atlantseglingen på Feargus Bryans Troubadour, en John Alden kappseglingsskonare från mitten av 1920-talet.

Albatross ägs av ett konsortium med Kalles käraste Lisa Wermelin som en av delägarna. Historiken är något bortglömd men den har restaurerats till nyskick. Seglar med vedspis ombord samt har två viktorianska kojer/stoppade soffor, berättar Kalle.

Vad vedspisen gör för farten är svårt att sia om men båten ser som synes snabb ut.

Storfavorit i kappseglingen är naturligtvis SK30 Pani med Janne och Max Nystedt. De har vunnit de två senaste årens Peter Norlin Memorial och förra året dessutom Sandhamnsregattan Classic. En annan lågoddsare är Tomas Larsson och hans gäng på Winnie, som inte lär släppa greppet om kristalwinchen som erövrades i förra årets cup för klassiker. Markus Norlin i den av Peter Norlin konstruerade och världsberömda havskryssare Agnes är säkert heller inte på banan bara för att hedra minnet av sin far eller för att lufta seglen.

Getingbo, getingbo! Det här blir spännande att döma av surret. Förutom de gamla favoriterna som nämns ovan kommer fyra (4!) Mälar 25 och Lasse Nordlund med SK22 Dezir, som inte synts i så många SRS-seglingar för klassiker. Kjell Gustafson i Felicia som blev klassmästare senast det begav sig 2012 och blev femma i Hyundai Cup 2015 är nog inte på plats bara för fira klassens 70-årsjubileum. Han är annars mest aktiv som nepparseglare. De övriga tre besättningarna på mälar 25:orna är nya i klassen, men surret säger att M25 Irox kan bli farlig.

Vad som fattas som anmälningslistan såg ut idag, måndag, är de större båtarna som alltid brukar vara med, SK95 Irmelin, R10 Itaka, SK75:orna Bacchant och Falken. De två Ö10:orna Irmelin och Velella kommer dock att vara med när skotten smäller (det är jaktstart).

Du hittar hela anmälningslistan hos arrangören Sail Yacht Society, SYS.

TEXT OLLE APPELBERG

Top