SEX NATIONER ANMÄLDA TILL HUNDRAÅRINGARNAS REGATTA

Två dagar före den ordinarie anmälningstiden slut så har Hundraåringarnas Regatta i Mariefred 38 båtar anmälda. Av dem är 24 hundra år eller äldre och med dem vill arrangörerna sätta världsrekord – i antal hundraåringar som tävlar i en regatta.


Men det är alltså inte bara hundraåringar som deltar. Senast anmäld är mälarbåten M30 65 Kosmos från 1944.

Skepparen Ingo List trailar sin båt från hemstaden Kiel. Ingos anmälan gör att regattan i Mariefred kommer att ha båtar med från sex nationer: Finland, Norge, Holland, Ryssland, Tyskland och så Sverige.

Mälar 30 är en entypsbåt designad av Lage Eklund 1933. Det finns fyra olika mälarbåtar. Den äldsta,M22, ritades av ingen mindre än Gustaf Estlander och kom till på initiativ av Mälarens Seglarförbund. Den första båten byggdes 1929.

Samma dag som Ingo List anmälde sig kom också Kjell Gustafson i M25 – 4 Felicia ritad av Erik Nilsson och byggd 1948. Kjell är en flitig kappseglare med neptunkryssare och med Felicia, bland annat i toppskiktet på Hyundai Cup.

M25 är den rymligaste och robustaste av Mälarbåtarna och ritades 1947 av Erik Nilsson. Den minsta, mälarbåten, M15, kom år 1951. M15 ritades av Oskar Schelin under vars kompetenta ledning det byggdes mängder av båtar, men han ritade ganska få.

Gör anmälan till regattan här.

SEARCH Magazine är mediesponsor till Hundraåringarnas Regatta och tidningens vandringspris för klassiker går i år till den hundraåring som kommer först i mål.

OLLE APPELBERG

Top