Segling på bana bättre än Atlantsegling

Det har varit ett bra år för Rebecca Netzler. Tillsammans med Vilma Bobeck tog hon VM-silver i 49er FX 31 augusti-5 september i Kanada och även ett EM-silver 5-10 juli i Århus.

Nedan artikel publiceras i samarbete med en av Sveriges största idrottsföreningar; Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS. Föreningen grundades 1860 och har cirka 3300 medlemmar. Basen för verksamheten är kappsegling, träning och utbildning med inriktning mot ungdomar men även vuxna seglare som vill utvecklas vidare. Verksamheten bedrivs främst i Långedrag och på Marstrand. Artikeln är en del av Seglarbladet som går att läsa i sin helhet på www.gkss.se.

Rebecca Netzler är på väg från Kiel till Göteborg och den kommande helgens tävling i Seglingens Mästare på Marstrand den 8 och 9 oktober. Som nyblivna silvermedaljörer i VM har Vilma Bobeck och Rebecca fått ett wild card till den tävlingen. Då blir det till att byta båt från 49erFX till J70.
̶ Jag ser fram emot detta. Och att få komma hem till Sverige och träffa alla hemma. Vi kom precis tillbaka från träning i Holland där nästa års VM går.

Vilma, coach Victor Bergström och Rebecca firar silvret i VM i 49erFX i Halifax. Foto: Bobeck Netzler Sailing

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler bestämde sig för ett år sedan att segla tillsammans, men först i januari i år hade de sin första gemensamma träning. Att då innan året tagit slut både ta silver i VM och ett brons i EM är inget annat än en fantastisk prestation. Dessutom tillhör de olika klubbar; Rebecca GKSS och Vilma KSSS.
̶ Ja, men vi har varit i samma träningsgrupp i ganska många år. Så vi pratar ju samma språk. Det finns inte så många FX:are i Sverige och de flesta är fortfarande ganska nya så vi har skaffat oss nya träningskompisar internationellt. Än sålänge har det gått ganska bra. Vi har mötts lite på halva vägen.

Vilma och Rebecca är med i SOK Topp och Talang. Foto: Daniel Stenholm

Tidigare seglade Rebecca med Klara Wester i sex år.
̶ Det gick också mycket bra. Vi hade otroligt roligt och hade en del framgångar. Men vi kände till slut att vi fått ut det mesta av vår segling tillsammans. Då beslöt vi att testa vingarna själva. Vi hade inte riktigt uppnått de mål vi ville fast det hade gått bra. Med en ny seglarkompis får man lär sig lite nytt. Nu får man börja prova på nya grejor igen utan att det går på rutin och hoppas hitta en ny glöd, säger Rebecca.

Civil karriär

Men att segla på elitnivå kräver en hel del. Energi och tid till exempel. Hinner man då också med en civil karriär?
̶ Nej! kom svaret snabbt och bestämt. Nej, alltså, jag tror inte att man gör det. Inte om man helhjärtat ska ägna sig åt sin elitsatsning. Nu passar jag på att göra det här helhjärtat och njuta av det. Det kommer att komma en tid sen också. Vad jag ska göra då är en fråga jag ställer mig själv ganska ofta, men jag vet faktiskt inte. Jag tänker att det kommer att komma till mig någon gång och då kommer jag på vad jag vill göra, säger Rebecca.

Vilma och Rebecca på VM-vattnet utanför Marseille. Foto: Daniel Stenholm

Wing Foil

Men lite annat än elitsegling ägnar hon sig faktiskt åt trots allt.
̶ Ja. Jag har precis hittat Wing Foil! Det är fantastiskt roligt. Så fort jag kan och vädret tillåter åker jag ut. Det är roligt att vara ute och röra på sig och skönt att ha något, som visserligen är något liknande som seglingen, men ändå något annat. Man kan åka ut själv, det går lätt att packa in och det är lätt att rigga upp. Det är inte så krångligt, konstaterar Rebecca.

Atlantsegling

Rebecca försöker komma på något hon ägnar sig som inte har med vatten att göra, men misslyckas. Så vi går vidare på vattenaktiviteterna och hennes Atlantenävetyr.
̶ Vi var tolv i en Swan 112, en väldigt stor båt. Vi var tre skift med fyra i varje som roterade. Seglingen tog 15 dagar och gick i stort sett bra. Vi hade tur. Det var några gånger jag var lite rädd. Tror att den där jolleinstinkten satt kvar lite. Det gungar mycket och man hör vinscharna. Så tänker man att det är en ganska stor båt som säkert kommer att hålla sig upprätt. Men det var några nätter som jag vaknade och var lite rädd. Jag tycker inte om att segla på natten, fast jag gjort det ganska mycket. Jag tycker det är häftigt när det är stjärnklart, men man måste lita för mycket på instrumenten - man ser inte vart man styr. Man blir orolig att man ska segla in i något. Så kan jag även känna när vi seglar på bana ibland. Tänk om det är något under vattnet här. Men jag trodde att jag skulle ha mer respekt för vattnet när vi var mitt ute på Atlanten, men det blev inte så att jag tyckte att det var för mycket vatten. Jag var ändå förberedd på att jag skulle tycka att det var otäckt när man inte såg land på flera dagar. Men allt gick bra, som tur var. Det känns roligt och unikt att ha gjort detta på en så stor båt och så här i efterhand har jag stor respekt för dem som seglar över Atlanten i små kölbåtar då vågorna var otroligt stora, säger Rebecca.

Vilma och Rebecca under träning inför OS i Paris 2024. Seglingsbanan är dock utlokaliserad till Marseille. Foto: Daniel Stenholm

Någon ny långsegling är inte planerad?

̶ Nej, nu håller jag mig gärna på bana. Jag skulle gärna göra några kappseglingar i större kölbåtar, men på bana så man kan komma in och byta kläder och vara torr och så. Jag är lite bekväm av mig, konstaterar Rebecca.

Efter seglingen i Seglingens Mästare blir det en längre träningsperiod för Vilma och Rebecca. De har satt upp några tekniska mål som de vill bli bättre på. De har mycket kvar att gå igenom inför nästa års tävlingssäsong.
̶ Men först ska vi ta lite ledigt. Det har vi inte riktigt hunnit med än. Det blir några veckor när vi ska vara hemma och träffa nära och kära, säger Rebecca.

Fullt fokus framåt. Foto: Sailing Energy

Kommande OS

Det är inte så långt kvar till OS i Paris, för seglingen är det ju Marseille. Hur känns det inför den tävlingen?
̶ Det känns jättebra. När vi satte upp våra mål i januari handlade det om mål som vi enligt plan ska nå nästa år. Så OS finns ett år framför vår målsättning vilket är ett drömläge. Vi har faktiskt klämt in två träningsläger där i sommar. Så vi har varit där i tre veckor och i höst har vi planerat in ytterligare två veckor i Marseille. Vi vill ju segla där så mycket som möjligt. Nu när OS blir i Europa så får vi ta vara på det. Sedan har vi ju EM i september-oktober i Portugal. Nästa års VM går i Holland och det är där vi kan kvala Sverige för första gången. Det gäller att ta en nationsplats innan vi kan vara säkra på att vara med på OS. Det blir det första viktiga mästerskapet vi gör, säger Rebecca Netzler.

Text: Alf Tornberg

Vi på Search Magazine är förstås lite extra stolta över Rebecca då hon varit en del av Search-redaktionen sedan 2016.

Top