Seglarfesten är tillbaka

Förra året ställdes världens största årliga havskappsegling in. Men i år genomfördes kappseglingarna trots osäkerhet in i det sista. Närmare 200 båtar kom till start, varav ett trettiotal internationella ekipage. Traditionellt är det alltid start den första söndagen efter midsommar, men i år delades starterna upp på både lördag och söndag för att inte samla för många människor på samma ställe och av samma skäl flyttades starten ut till fjäderholmarna istället för Stockholms ström.

Båda dagarna har båtarna haft fantastiska förhållanden. Lördagsbåtarna hade fin vind och kryss ut genom Stockholms skärgård, medan söndagens ekipage hade en nervpirrande seglats i delvis mycket svaga vindar. Vilket åtminstone för ett ekipage ledde till en grundstötning som var mer pinsam än dramatisk. Väl ute på havet har man haft relativt öppna bogar, även om många talat om mycket svaga vindar och till och med partier med ren stiltje nära Gotland, framför allt utanför Visby. Dessutom drabbades flottan av regn och några till och med av åska. Under natten mot måndagen vred vinden till sen mer sydlig riktning vilket gav undanvind upp mot målet i Sandhamn. På tisdagskvällen blev vinden lite svagare, om än tillräcklig för att hålla båtarna i rörelse.

De snabbaste båtarna gick i mål redan natten mot måndag. Först till Sandhamn var den nybyggda klassikern Gaia som kom in vid halv elva. I den största klassen, SRS, som till största del består av kappseglingsutrustade fritidsbåtar seglade Gotland Runts största båt, L’Ondine. Med sina 30 meter överträffar hon nog i och för sig det vi i vanliga fall kallar fritidsbåt. Den minsta båten i fältet är en 8 meter lång Albin Express som tack vare handikappsystemet SRS tävlar i samma klass som L’Ondine.

Den kanske mest prestigefyllda klassen under ett Gotland Runt är ändå ORCi i år med 63 båtar, där seglar man efter en internationell mätregel och här är många seglare hel- eller halvproffs på den internationella havskappseglingscirkusen. Efter en minutstrid stod dock finska Xtra Staerk som segrare, en minut och tjugo sekunder för svenska Team Pro4u.

Prisutdelning ORCi.

Den största klassen är SRS med mer än 90 båtar till start. Denna är uppdelad i tre grupper efter storlek. Totalvinnare i SRS blev 100-fotaren L’Ondine från den största klassen (A), i klass B vann Tiki Minos, en Arcona 340 från Södertälje Segelsällskap med Johan Karlsson och hans besättning på 5 personer. Den minsta klassen vanns av Necesse, en havskryssare byggd 71 och som tidigare, långt tidigare, vunnit Gotland Runt, nu har hon fått nytt liv genom ett gäng unga seglare som rustat henne.

Gotland Runt Multihull, där fyra trimaraner hade en tät fajt från start till mål, vanns av Jena och Bertil Claesson med besättning.

Prisutdelning Gotland Runt Multihull.

Gotland Runt Classic (8 deltagande båtar), där båtar byggda före 1961 eller efter gamla ritningar och teknik tävlar på en kortare bana. Vinnare blev skärgårdskryssaren Bacchant, en SK 75 som med fyra minuter slog den klassiska havskryssaren Ballad. Det var första gången som Bacchant vunnit Gotland Runt sedan hon sjösattes 1936.

Bacchant högst upp på pallen för första gången i ett Gotland Runt sedan hon sjösattes 1936.

Gotland Runt Shorthanded (26 deltagande båtar): där båtarna seglar med bara två personers besättning. Vinnare här blev Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt.

Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt med båten Jolene vann Gotland Runt Shorthanded.

Dessutom avgjordes för första gången ett svenskt mästerskap i Shorthanded Mix, det vill säga att man seglar med två ombord, en kvinna och en man. De första svenska mästarna blev Lady Godiva med Greta Hjelte Berndolf och Anders Dalsjö.

Historiens första svenska mästare i Shorthanded Mix; Greta Hjelte Berndolf och Anders Dahlsjö med båten Lady Godiva.

Top