SEGLA SVENSKA KLASSIKER I ENGELSKA FLOTTANS HEMMAVATTEN

Fotot ovan föreställer Chadrak. Klicka dig fram på pilarna för fler foton.


Cremyll Keelboats bjuder in till sin fjärde klassikerregatta i vattnen innanför Plymouths vågbrytare där America's Cup World Series seglades 2011.

En av kappseglingarna brukar man lägga i floden Tamars mynning med brittiska flottans legendariska bas. Det är än idag den största flottbasen i Europa med fler imponerande örlogsfartyg än det skulle får plats en svensk amirals allra våtaste drömmar. Det är en speciell upplevelse att kryssa mellan gråmålade toppmoderna fregatter och ubåtar i ett i övrigt mycket vackert landskap.

Det finns möjlighet att hyra en båt eller en plats i någon av A22:orna Patriot, Chadrak, Sölve, Vigilant eller mälar 22 Caritana.

Båtarna ägs av en stiftelse och styrelseordförande Andrew Thornhill brukar själv sitta till rors på Vigilant, en båt med mycket märklig historia. Den både excentriske och geniale konstruktören Uffa Fox byggde Vigilant själv 1930 för att bevisa att en skärgårdskryssare är sjövärdig. Det gjorde han sedan med besked genom att tillsammans med en äldre herre och en ung sjöscout segla Vigilant till KSSS hundraårsjubileum i Sandhamn 1930. Det tog honom 16 dagar. Bedriften upprepades 2010 i samband med Trosas 400-årsjubileum av tre unga engelska killar som seglade SK15 Vixen (alltså en mindre skärgårdskryssare) från Cowes till Trosa på 12 dagar och några timmar. Uffa Fox var dock ett strå vassare för han seglade hem också.

Chadrak som ritades av Arvid Laurin 1949 har vunnit både SM och brittiska mästerskap för A22:or.

Patriot från 1961 är märkligt nog en entypsbåt. Den togs fram på uppdrag av Chicago Yacht Club och ritades av Knud Reimers 1954. Elva båtar byggdes hos Schelins varv i Kungsör och de brukar sägas vara av Udell class, men är alltså A22:or.

Passa på att kombinera en englandsresa med att vara med i Cremyll Classics den 10 - 12 juni vid Prince William Yard. Det var brittiska flottans försörjningsbas på 1800talet, där man i enorm skala bakade och slaktade åt Britannia medan hon var ute och regerade vågorna. Idag finns där bostadsrätter, semesterlägenheter till uthyrning, en underbar liten hamn och ett par verkligt bra och prisvärda restauranger.

Läs mer här www.cremyll-keelboats.org.uk.

Text Olle Appelberg

Vigilant + Vixen. Foto Olle Appelberg

Top