Segla i Grekland under Covid-19

Om du är en flitig läsare av Search känner du också till Magnus Lindén och hans serie artiklar (tillika bok) "Bortom horisonten". Magnus har erfarenhet från ett halvt sekel av segling och över 100000 sjömil ombord på ett 50-tal båtar som charterskeppare, leveransseglare och på egen köl som långfärdsseglare. Hans passion är segling, eller snarare den livsstil som båtar och segling gör möjlig. Numera seglar han på heltid tillsammans med sin sambo Lucina Dahlberg. De har flyttat ombord på Sarita, en Solitaire 52, som nu ligger i Medelhavet och äntligen är det dags att kasta loss. Men vad är det egentligen som gäller?

Efter att Grekland har stängt ner landet i lockdown under Covid-19 krisen har vi legat stilla i Preveza Marina från november till maj. Nu har man lättat på restriktionerna. Men vad är det som krävs för att segla här och hur har vi löst allt som måste göras. Kanske kan våra stapplande steg med grekisk byråkrati vara till nytta för andra som funderar på att komma hit för segling i sommar.

Man kan dela upp förutsättningarna för att segla i Grekland i det som härrör till Covid-19 situationen och det som måste till oavsett pandemi eller inte. Vi börjar med det sistnämnda (Covid-relaterade regler kommer längre ner i texten) och då med förutsättningen med en båt flaggad i ett EU-land som Sverige. Båtar utanför EU (vilket nu även Storbritannien räknas) behöver lite mer pappersexercis med Transit log och kan bara stanna i 90 dagar.

Följande regler har undersökts (se nedan). Är du intresserad av resultatet hittar du hela inlägget på bortomhorisonten.nu.

Seglingsregler:
Båtskatten (hur betalas den)
Skeppspapper
Säkerhetsutrustning

Covid-19 regler:
Inresekrav
Krav ombord
Vaccination

Dessutom kan du läsa om hur det kan vara att hantera Covid-19 som live-aboards i Grekland under och efter lockdown.

Top