Segelbåtsolycka utanför Örnsköldsvik - fem till sjukhus

Under söndagsförmiddagen kapsejsade en segelbåt vid Skommarskaten utanför Örnsköldsvik och åtta ungdomar hamnade i vattnet, varav en fastnade i under båten. Fem fördes till sjukhus men ska ha klarat sig med lindrigare skador.

Båten, som var omkring 25 fot, välte och hamnade upp och ner. Ombord befann sig åtta personer där flertalet var ungdomar, som alla hamnade i vattnet. Sju av dessa tog sig upp i andra båtar eller i land för egen maskin, förutom en tonårstjej som fastnade under båten. 

– Hon är instängd i båten i en luftficka eller liknande. Vi har kontakt med henne och kan prata genom centerbordet. Personen är kontaktbar, sa Eva Nordström under räddningsinsatsen.

Efter nära två timmar i luftfickan anlände en frivillig dykare från Sjöräddningssällskapet som trots att han inte varit på jour hämtades upp av helikopter och hjälpte till i arbetet. Efter ett meckigt arbete kunde dykaren hämta upp tjejen.

– Hon satt fast i ett rep och dykaren lyckades sträcka sig in genom luckan i fören och skära loss henne och sen få upp henne. Det hade aldrig gått annars, säger Anders Nilsson, skeppare på Sjöräddningssällskapet

När hon väl dök upp vid ytan var tjejen nerkyld men vid medvetande och "god vigör" men fördes ändå till Örnsköldsviks sjukhus för kontroll. Under arbetet deltog flera räddningsbåtar från Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten, en helikopter från Sjöfartsverket i Umeå samt ambulans och lokal polis. Att helikoptern snabbt var på plats var tack vare att den var på väg till en övning när larmet kom. 

– Det här är en fantastisk insats av räddningstjänsten, helikoptern och Sjöräddningssällskapet. Det är så här det ska fungera när det fungerar som bäst. Vi är oerhört nöjda, säger Anders Nilsson, skeppare på Sjöräddningssällskapet.

Läs mer om olyckan på www.allehanda.se.

Top