Seaspiracy öppnar ögonen (trailer)

Den nya dokumentärfilmen Seaspiracy är filmad av brittiske Ali Tabrizi och riktar fokus mot en ny värld av havspåverkan som vi tidigare inte haft koll på. 

Det började som en hyllningsdokumentär till havet och hur mycket vi inte visste om det stora blå. Drömmen om ett välmående hav förändrades snabbt och Ali Tabrizi möttes av plast, plast och mera plast. Efter att ha donerat pengar till varje organisation som jobbar för att minska plast i havet och allt för många timmar strandstädning bestämde han sig för att göra skillnad på riktigt.

Desto djupare Ali grävde i plastproblematiken desto närmare fiskindustrin kom han. Det var en helt ny värld som öppnades för Alis ögon och det var inte den han hade drömt om som liten grabb. 

I dokumentärfilmen Seaspiracy får vi insyn i en bransch som idag är väl dold för oss konsumenterna. Det är ingen slump att vi inte har så mycket koll på fiskeindustrin och vad det är som händer till havs medan vi fokuserar allt för mycket på plastsugrör. 

Slutsatsen av dokumentären är att vi bör minska, om inte direkt sluta köpa fisk och skaldjur, för att rädda våra hav. Det handlar inte bara om att minska vår plastkonsumtion utan skydda djurlivet i havet för att vi människor ska ha en framtid längre än cirka 30 år. 

Vi rekommenderar varmt att se dokumentären som dock bara finns att på Netflix. 

Här är påståenden som tas upp i dokumentären och som ger oss flera tankeställare. 

  • 46% av plasten i The Great Pacific Garbage Patch kommer från fiskenät. 
  • Över 300,000 valar och delfiner fångas i kommersiellt fiske per år. 
  • Världen över är det 1000 havssköldpaddor som dör på grund av plast varje år, bara i USA blir 250,000 havssköldpaddor fångade, skadade eller dödade av kommersiellt fiske per år. 
  • ”Fiskindustrin i Gulf of Mexico tar död på mer djur per dag än vad Deepwater Horizions oljekatastrof gjorde på en månad. ” – Callum Roberts, professor av Marine Conservation från University of Exeter. 
  • Delfiner dödas världen över som täckmantel för överfisket, de menar att delfinerna hotar fiskeindustrin genom att äta för mycket fisk. 
  • Trots märkning som ”Save Dolphins” och ” Sustainable Fishing” på matprodukter finns ingen garanti på hur fisket gått till. 

Top