Sea Eagle II förväntas levereras i juli

Nu är det inte långt kvar innan Sea Eagle II levereras till ägaren. Leveransen blev försenad på grund av Corona då sjötesterna inte kunde färdigställas på grund av restriktioner.

Projektet, som initialt kallades RH400, såldes in redan 2016, men offentliggjordes officiellt på båtmässan i Monaco 2017, då det också avslöjades att båten beställts av en asiatisk kund: Dr Samuel Yin. Han är en framgångsrik affärsman och filantrop från Taiwan, som tidigare ägde Sea Eagle från samma varv.

Enligt designbriefen efterfrågade Yin en "världsomseglande, snabb, bekväm båt, med ett ikoniskt utseende". Ombord kommer det finnas plats för tolv gäster som tas omhand av 13 besättningsmedlemmar.

Den 81 meter långa segelbåten, designad av Dykstra Naval Architects, men en interiör av Mark Whiteley Design, finns nu i Amsterdam där hon fick en över 60 meter hög kolfiberrigg från Rondal Panamax innan man började besättningsutbildning och sjötesterna.

Riggen har en kapacitet på 3500 kvm segel och vid de bästa vindförhållandena kan hon segla över 21 knop. För att klara av den mängd segelyta krävs rejäla vinscher och ombord finns 35 stycken som klarar av en dragningskraft (pulling load) på 18 ton.

Leveransen förväntas ske i juli efter att alla sjötester är klara och väl genomförda.

Top