SE FLER VACKRA DETALJER FRÅN PRINCESSANS INRE

Tidigare har vi berättat om den fantastiska tolvan Princess Svanevit och visat några prov på den unika inredningen. Nu har vi fler bilder på Ewald Dahlskogs utsmyckningar och dessutom lite kul detaljer som akterspegeln från Barranquilla som båten hette under sin tid i England. Ulrika Victoriasdotter har tagit bilderna.


Båten ritades av Gustaf Estlander och byggdes på Plyms varv i Saltsjöbaden inför KSSS hundraårsjubileum. Princess Svanevit återbördades i höstas till Sverige efter mer än 50 år i brittisk ägo. Den magnifika tolvan, 12mR, renoveras nu under ledning av Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri. Princessan ägs av ett aktiebolag som söker ytterligare delägare.

Båten har fantastisk intarsia, dvs motiv med inlägg av olikfärgade träslag. Det finns sådana också i andra båtar från den tiden men inte på långt när så rikligt som i Princess Svanevit. De detaljrika motiven är välkända fyrtorn, Erik Åkerlunds andra båtar och sagomotiv i art deco. Nästan alla är bevarade. Upphovsmannen heter Ewald Dahlskog och är kanske mest känd för utsmyckningarna på NK och i ovala rummet i Carnegies (tidigare Swedish Match) huvudkontor.

OLLE APPELBERG

Top