Sandhamn Open: rapport + resultat

I helgen som gick avgjordes klassiska Sandhamn Open. Tävlingen var i år uppdelad i tre skilda tävlingar Sanshamn Open SRS hav och bana (11 båtar), Sandhamn Open ORCi hav och bana (9 båtar) och Sandhamn Open shorthanded (12 båtare) som bara körs på havet.

Det första startskottet gick fredag den 4 juni klockan 20:00 för Sandhamn Open hav. Deltagarna startade strax innanför Svängen för att bemästra en djungelbana söderut på ungefär 50 NM. Vindarna var näst intill obefintliga, men de båda starterna, SRS och ORCi, tuffade sakta ut mot Revenge som var det första rundningsmärket. Natten bjöd på mycket lätta och stråkiga vindar i närmast magiska förhållande, spegelblankt hav och en osynlig vind som ändå fick båtarna att segla 5-6 knop.

- Den mest fantastiska nattseglingen någonsin, sa Kalle K på Matador. Att Matador också var först i mål och även tog vinsten på beräknad tid i ORCi kan ju också tänkas bidra till upplevelsen.

Topp tre Sandhamn Open Hav Fullcrew ORCi:
Matador / Jonas Grander
Stormtrooper / Jonas Andersson
Team Pro4u / Patrik Forsgren

Sandhamn Open Hav FullCrew SRS:
Amarone / Team Wiström
Shogun / Team Straume
Solong / Team Bratt

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

På söndag förmiddag lös vinden med sin frånvaro och dagens planerade bankappseglingar sköts upp med hopp om bris under eftermiddagen, dock till ingen nytta. Men Sandhamn Open Shorthanded kunde genomföras och de första båtarna kom glidande in under den tidiga morgonen. Vinnare på beräknad tid blev Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt, tvåa slutade Amazigh med Andreas Hamrin och Linnea Floser och på tredje plats kom Tutalör med Anna Drougge och Marin Angsell.

Text: Iohn Ryott/Richard Wästberg

På KSSS hemsida hittar du fullständiga rapport från både lördagen och söndagen samt fullständiga resultat. Kolla även in de fantastiska bilderna tagna av Henrik Trygg.

Foto: Henrik Trygg

Top