Saltstänkta Skagen

Mellan den eviga naturen, vattnet och den vindpinade historienrymmer Skagen något alldeles eget. Världsberömda konstnärer har länge skapat i det milda ljuset bland sälar och sanddyner. Men sand och salt har trängt in överallt, de har dödat kärlek, byar och kyrkor och fött en kärv och gruvligt vacker turistby ur det som en gång var en ruffig fiskehamn.

Koordinater 57°43′N 10°34′Ö

Skagen är den nordligaste staden i Danmark och ligger på Skagens Odde som utgör Jyllands norra spets och ingår i Frederikshavns kommun i Region Nordjylland.

Byn består egentligen av två orter: Gamla och Nya. Gamla Skagen, på uddens västra sida, domineras av exklusiva restauranger och påkostade villor och hit cyklar turisterna ett par kilometer från Nya Skagen varje sommarkväll för att se solnedgången. Nya Skagen är den moderna turistmetropolen och fiskehamnen.

Vid bryggan ligger ett halvt dussin restauranger med utsökta fiskrätter. Skagen är Danmarks i särklass största fiskehamn och en av de viktigaste även för svenska fiskare. Här lossas varje år över 300 000 ton fisk. Doften av salt och fisk är en ständig följeslagare. I dag har dock turismen gått om fisket som ortens största inkomstkälla.

Grenen - platsen där Skagerack möter Kattegatt 

Det är långgrunt i de två haven Skagerack och Kattegatt, som besökare kan du stå med en fot i varje. Allt runtomkring är hav. Hav, hav, hav. Mindre än en hundradel av horisonten är land. Utåt, mot Sverige, är det nästan sex mil vatten mot Marstrand. In mot Danmark ligger kilometer efter kilometer av vitaste sand.

Missa inte… 

Att göra ett stopp vid Skagens brygga som ligger i småbåtshamnen. Sitt i solen tillsammans och känn vinden i håret, andas in de friska havsdofterna och njut av något gott att äta på någon av de mysiga restaurangerna.

Besöka Skagens Museum: mitt i Skagen kan du se Skagenmålarnas berömda tavlor från den tiden då Skagen var en konstnärskoloni. Gratis visningar för barn i sällskap med vuxna och målarskola för barn.

Konstnärsparet Anna och Michael bodde här tillsammans med sin dotter Helga. Besök deras välbevarat och vackra hem Anchers Hus från 1935.

Råbjerg Mile 

På väg norrut innan ni kommer till Skagen hittar du Nordeuropas största öken. Ta av dig skorna och vandra i den sköna sanden. Helt klart ett måste för naturälskaren!

Råbjerg Mile är en 41 meter hög vandrande sanddyn, belägen vid Bunken Klitplantage mellan Skagen och Frederikshavn på norra Jylland i Danmark. Sanddynen, som är den största i sitt slag i Danmark, vandrar årligen omkring 15-20meter. Den täcker ett område på cirka 2 kvadratkilometer (varav knappt 1 km² öppen sanddyn utan vegetation)).

Sanddynen innehåller cirka 3,5 miljoner kubikmeter sand, och den är Europas största vandrande sanddyn/sandöken. Den tillåtts vandra fritt, till skillnad mot övriga större jylländska dyner, där sanden binds via klitterplantager eller andra odlingar. Sedan år 1900 har den flyttat sig 1 500 meter, vilket innebär att den om 100-200 år kommer att täcka huvudvägen till Skagen.

Skagen fyr

Eller den grå fyren, som den också kallas byggdes under år 1858. Den tändes den 1 november samma år. Fyren, som är 46 meter hög, är Danmarks näst högsta fyrtorn; Dueodde fyr på Bornholm är en meter högre.

Fyrens roterande lins väger drygt två ton och flyter på kvicksilver. Ljuskällan är en 400 watts natriumlampa. Ljuset från fyren kan ses på 20 sjömils avstånd. Fyren lyser med ett blänk var fjärde sekund.

Från toppen av fyren är det en vidsträckt utsikt över Grenen i norr, staden Skagen i söder och över havet där Skagerrak möter Kattegatt.

Top