Sailing4life: Sluta aldrig att ha skoj!

Robin Axelsson har skrivit ett mycket tänkvärt blogginlägg på bloggen sailing4life. Robin har tagit ett uppehåll från lasersatsningen men är nu tillbaka, det verkar som han har lärt sig vad som är viktigt i livet och med seglingen. Budskapet är sluta aldrig att ha skoj, vilket Robin ger väldigt bra exempel på.


Är nyss hemkommen från en hel månad på Gran Canaria – en resa som hade målet att hitta glädjen i seglingen igen och jag är stolt att tala om att jag lyckats med detta! Vill dela med mig mina tankar på temat! 


Det enklaste och mest självklara är något som är svårt att upprätthålla år efter år om du inte bestämmer dig för att fokusera på det. Först börjar man segla av yttre anledningar – ens vänner tog med en ut på havet eller ens föräldrar satte en i seglarskola. Men vi som blev bitna vi tycker själva seglingen är en belöning i sig – vi fortsätter och vill segla mer och mer. Men tyvärr vänjer vi oss snabbt – nu är det roligaste inte att leka med båten utan att bli bättre och att vinna tävlingar. Man lägger ned mer och mer tid. Seglingen blir en vana. Vanor är de svåraste att njuta av – för av just den anledningen att vi vänjer oss så förbaskat lätt. Om man då är en seriös och målmedveten person så är det lätt att långsamt börja skifta till att enbart fokusera på framtida mål som att vinna UVM eller bli en OS-seglare. Nu blir seglingen ett medel istället för en aktivitet som är belönande i sig.Under min satsning på ISAF youth worlds 2009 gjorde jag precis det här jag sköt upp de fina upplevelserna till framtiden och träningen börjar glida in på ett måste. När träningen enbart  upplevs som ett måste så är man illa ute (även om kraven kommer inifrån). När man börjar må dåligt och få skuldkänslor för att man missar ett pass så är det dags att tänka till lite. Positiva känslor är nämligen det som håller dig frisk, mentalt stark och gör dig uthållig. Det ger energi att göra dessa aktiviteter som genererar positiva känslor. Att en idrottare klarar sig enbart på pannben och viljestyrka är en myt om du frågar mig. Uthållighet är allt i segling och försöker du forcera något för ofta kommer du gå in i väggen. Vi måste ta ansvar för hur vi ser på seglingen – är det ett måste för att vinna OS eller är det ett nöja att bara få spendera tid och energi i båten? Seglarlivet är fantastiskt! Tänk ett liv där du stadigt utvecklas, reser, får tuffa utmaningar, träffar nya människor, får se fantastiska vyer och som kronan på verket segla, tävla och gör ditt absolut bästa! Det är svårt att alltid ha detta perspektiv – för vi måste tvinga oss själva då och då. Vi måste också härda våra pannben.En till synes extremt enkel övning som jag snappat upp från empirisk forskning i Positiv Psykologi är som följer: skriv ned 3 saker efter varje pass som DU, på något sätt, uppskattar och värderar positivt – detta förstärker goda minnesbilder från seglingspasset. Funkar självklart på andra saker än segling!Övning: Mitt Exempel:

  1. Känslan när jag gjorde en perfekt 1080 i 3m atlantvågor med fullplaningsgippar.
  2. Upplevelsen när jag med fantastisk balans och med fullt häng ser båtarna i lä bara försvinna.
  3. Lyckan jag kände när jag under full planing fångar min livs största våg, aluminiumröret till mast börjar vissla och jag önskar att Lasern hade fotstroppar för vågen jag hoppade på kasta mig nästan ur cockpit.


Träna ditt medvetande att skifta till de naturliga inre belöningarna/motivationen som redan finns där – istället för tro att man måste ha en speciell anledning för att kunna bli duktig. Mål är inget jag är emot utan det är när de kommer före glädjen det blir problem. Jag har tankar på att återkomma till detta med inre och yttre motivation i framtida poster.OS-guldmedaljör och 5 VM-guld allas vår idol Tom Slingsby tar sig lite tid att leka med sin Laser. Segling är kul inget måste – låt ingen eller inget lura dig till motsatsen (inte ens du själv)! – av egen erfarenhet så tar det lång tid att hitta tillbaka till det roliga igen men det är en annan bloggpost. 

Keep playin’

//Robban

Top