Säsongsstart för Sailing Champions League

Sailing Champions League 2019 drar igång i helgen i Palma på Mallorca med den första av tre semifinaler. Total har fem svenska besättningar kvalat in till årets Sailing Champions League, men på Mallorca är det endast GKSS som försvarar de svenska färgerna.

- Det är närmare 30 båtar med och vi behöver vara topp sju för att ta oss till den stora finalen i S:t Moritz i augusti. Det tycker jag är ett bra mål, säger rorsman Martin Pålsson medan taktikern Thomas Wallenfeldt vet hur det ska gå till:

- Vi ska hålla oss undan problem. Vi ska låta de andra bråka och hitta vår egen väg, säger han.

De övriga två i den rutinerade göteborgsbesättningen är Göran Alm och Gustav Gärdebäck.

Starten på Mallorca innebär också starten av den sjätte säsongen av Sailing Champions League. Totalt är det 27 klubbar från 16 nationer som kommer till Mallorca för att slåss om de sju finalplatserna som står på spel.

Nästa semifinal seglas i Porto Cervo på Sardinien i slutet av maj och den tredje och sista semifinalen avgörs i S:t Petersburg, Ryssland, några veckor senare. Först då är det klart vilka av de fem svenska klubbarna som får åka till finalen i S:t Moritz (15–18 augusti) högt upp i de schweiziska Alperna.

Förutom GKSS har KSSS, Hjuviks BK, SS Kaparen och Särö BK kvalificerat sig till Sailing Champions League genom att bli bland de fem bästa i allsvenskan 2018.

Även 2018 var det på Lake S:t Moritz som finalen avgjordes. Då seglades det i snöblandat regn, några få plusgrader och lätta vindar. KSSS, med Björn Hansen, blev bästa nordiska båt på en sjätteplats – vilket också är det bästa svenska resultatet i Sailings Champions League.

Nytt för i år är också att finalen i S:t Moritz kommer att välkomna klubbar från Australien och Nya Zeeland som har kvalat in från ”The National Sailing League of Oceania.”

För mer information kan ni besöka Champions Leagues hemsida 

Text: Mats Olsson // SSF 

Top