Särö vinner i Örnsköldsvik, men KSSS kopplar grepp om Allsvenskan

Tredje omgången av allsvenskan i segling avgjordes i helgen i Örnsköldsvik med Särö som vinnare och KSSS som ny tabelletta.

- Vi är en helt ny konstellation och därför är det extra kul att vi gjort bra ifrån oss, säger Linnea Floser i KSSS besättning.     

Örnsköldsvik har bjudit på en fin seglarhelg med många olika förhållanden.

- Fredagen började med skiftiga och lätta vindar, på mellan 2–3 m/s och trixiga förhållanden med sju genomförda race, berättar tävlingsledaren Robban Olsson och fortsätter:

- Lördagen fortsatte med samma riktning och lite luriga förhållande på förmiddagen. Men kl. 15 kom en oväntad sjöbris från söder och banan kunde läggas långt inne i hamnbassängen med fina vindar på 5–7 m/s. Söndagen började som lördagen slutat, med fina vindar och en bana inne i hamnen.

I slutställningen skiljde bara en poäng mellan KSSS och Särö – till Särös fördel. Men det är ändå regerande mästarna KSSS som har guldläge i årets allsvenska. Stockholmarna kan segla hem guldet i fjärde och sista omgången i Västerås 13–15 september.

Förutom Linnea Floser hade KSSS rutinerade Niklas Edler vid rodret. De två övriga i besättningen var Hampus Appelgren och Hugo Christensson.

- Med helgens resultat har vi gått upp i ledning i totalen med bra marginal och med bästa möjliga förutsättningar inför sista deltävlingen i Västerås, säger Linnea Floser.

KSSS må vara nya serieledare. I Örnsköldsvik var det Särö med Tobias Bergqvist, Oskar Ljung, Oscar Rydbeck och Charlotte Bergqvist som seglade bäst. Av sina tolv race vann de sju.

Hunnebo kom till Ö-vik som serieledare efter att ha vunnit både första och andra omgången. Men i helgen slutade de som 13:e besättning av 18 och ligger tvåa - men hela nio poäng efter KSSS.

Trea i Ö-vik blev hemmaklubben Örnsköldsviks SS som därmed avancerade fem platser och är nu tia i tabellen.

- Våra tävlingar har varit en stor framgång för ÖSS, både seglingsmässigt och arrangörsmässigt. Många duktiga seglare gjorde upp i växlande vindar - både i styrka och riktning. Kanske var lokalkännedom en lite favör, säger Pär Jansson, ordförande i ÖSS och fortsätter:

- På lördagen var det väldigt mycket publik och stort intresse för arrangemanget. Vädret var fint och många kom också för att se Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapets uppvisning.

Allsvenskan efter tre av fyra omgångar

 1. KSSS, 6 poäng
 2. SFS Hunnebo, 15
 3. Hjuviks BK,15
 4. Stenungssunds SS,16
 5. Särö BK, 20
 6. GKSS, 25
 7. Strängnäs SS, 25
 8. Halmstads SS, 26
 9. Upsala SS, 29
 10. Örnsköldsviks SS, 29
 11. Stockholm 606-klubb, 30
 12. JK Västerås, 33
 13. Malmö SS, 34
 14. SS Kaparen, 34
 15. Skanörs BK, 35                                                                                                                                        ----------------------------      
 16. Hudiksvalls SS,  42
 17. SS Hjälmaren, 48
 18. Oxelösunds SS, 49

Text: Mats Olsson 

Top