Sök till seglargymnasium - min historia

Det är dags att anmäla sig till seglargymnasium och få gå på världens roligaste gymnasium.

Det är ett stort val man står inför som 16 åring och även som förälder när gymnasievalet ska skickas in. Jag minns det klart och tydligt när jag skickade in min ansökan till Motala Seglargymnasium med magkänslan att jag inte skulle tacka ja.

Jag kommer från Östersund vilket inte riktigt är seglingens centrum. För mig skulle seglargymnasiet inte bara innebära segling varje dag utan jag skulle också behöva flytta 83 mil från min familj, släkt och vänner. Därför var mitt val inte helt enkelt, gillade jag ens att segla så mycket och ville jag bli elitseglare?

För att få en bra uppfattning om hur det skulle vara på seglargymnasiet åkte jag till Motala några dagar och ”praoade”. Jag fick bo hos en seglare som tog hand om mig och jag följde med på lektioner, fysträningar, seglingspass och middagar. Jag fick helt nya perspektiv och en nyfikenhet började växa fram.

Min ansökan var redan inskickad och segling stod högst på listan. Som mina föräldrar sa var det lika bra att testa och om jag inte trivdes kunde jag bara flytta hem igen för Östersund och mina kompisar skulle finnas kvar.

Vilket jag tillslut gjorde. När jag fick brevet hem om att jag kommit in så bestämde jag mig ganska snabbt att jag skulle ge det en chans. Det var tufft att packa ihop allt och lämna tryggheten där hemma för att istället bo ensam i en stad jag inte kände till.

Seglarna tog väl hand om mig och nu i efterhand skulle jag inte välja bort de fyra åren mot någonting annat. Vad vi fick vara med om och vad vi växte. Vi seglade minst fyra dagar i veckan, fystränade tillsammans och gick på lektioner däremellan. Skolan minns jag inte som jobbig utan bra och förstående lärare hjälpte till när det behövdes. 

Att vara ett stort gäng som varje dag gör någonting tillsammans skapar en gemenskap som man där och då inte värdesätter lika högt som när det är slut. Det tog ungefär tre år för mig att inse att jag inte vill ge upp seglingen efter gymnasiet men det var absolut ingen självklarhet. Jag hade nästan lite ångest när jag sökte för jag var ju inte säker på om jag ville bli elitseglare. Men med tiden gav det sig och jag är otroligt glad att jag fick chansen och att jag tog den.

Så till er som tvekar och känner er osäkra på om ni vill flytta, segla i princip på heltid eller bli elitseglare? Det gör ingenting om ni är osäkra, det kommer ge sig med tiden och om det kommer fram i slutet att det inte var nånting för dig var det bara en bra lärdom. Du gav det i alla fall en chans och vi ångrar oftare sånt vi inte gör än det vi vågar göra. 

Så boka in ett besök på de gymnasium du vill gå på och testa en vecka eller några dagar. Känns det nånstans bra, sök direkt. Känns det inte klockrent, sök ändå och bestäm dig sen när du får beskedet om du kommit in eller inte.

/Rebecca Netzler

49er FX

Mer information kring hur du söker och besöker gymnasierna finner du här: www.svensksegling.se/Juniorsegling/Skola/RIG/ansokan

Top