Sök till seglargymnasium - min historia

Det är dags att anmäla sig till seglargymnasium och få gå på världens roligaste gymnasium.

Det är ett stort val man står inför som 16 åring och även som förälder när gymnasievalet ska skickas in. Jag minns det klart och tydligt när jag skickade in min ansökan till Motala Seglargymnasium med magkänslan att jag inte skulle tacka ja.

Jag kommer från Östersund vilket inte riktigt är seglingens mecka. För mig skulle seglargymnasiet inte bara innebära segling varje dag utan jag skulle behöva flytta 83 mil från min familj, släkt och vänner = allt jag kände till. Därför var mitt val inte helt enkelt, gillade jag ens att segla så mycket och ville jag bli elitseglare?

För att få en bra uppfattning om hur det skulle vara på seglargymnasiet åkte jag dit i några dagar och ”praoade”. Jag fick bo hos en seglare som tog hand om mig och sen följde jag med på lektioner, fysträningar, seglingspass och middagar. Det blev helt klart en ögonöppnare.

Min ansökan var redan inskickad och segling stod högst på listan. Som mina föräldrar sa var det lika bra att testa och om jag inte trivdes kunde jag bara flytta hem igen för Östersund och mina kompisar skulle finnas kvar.

Vilket jag tillslut gjorde. När jag fick brevet hem om att jag kommit in så bestämde jag mig efter några dagar att jag skulle ge det en chans. Det var tufft att packa ihop allt och lämna tryggheten där hemma för att istället bo helt själv och i en stad jag aldrig besökt tidigare.

Seglarna tog väl hand om mig och det blev istället helt fantastiskt. Vad vi fick vara med om! Vi seglade minst fyra dagar i veckan som minimum, fystränade tillsammans och gick på lektioner däremellan. Skolan minns jag inte som jobbig utan snarare rolig och seglingen kan jag inte ens gå in på för det var bara helt fantastiskt.

Ett stort gäng som varje dag gör någonting tillsammans skapar en gemenskap som man där och då inte värdesätter lika högt som när det är slut. Det tog ungefär tre år för mig att inse att jag inte vill ge upp seglingen efter gymnasiet men det var absolut ingen självklarhet. Jag hade nästan lite ångest när jag sökte för jag var ju inte säker på om jag ville bli elitseglare. Men med tiden gav det sig och jag är otroligt glad att jag fick chansen och att jag tog den.

Så till er som tvekar och känner er osäkra på om ni vill flytta, segla i princip på heltid eller bli elitseglare? Det gör ingenting om ni är osäkra, det kommer ge sig och om det kommer fram i slutet att det inte var nånting för dig. Vem bryr sig. Du gav det i alla fall en chans och vi ångrar oftare sånt vi inte gör än det vi gör.

Så boka in ett besök på de gymnasium du vill gå på och testa en vecka eller några dagar. Känns det nånstans bra, sök direkt. Känns det inte klockrent, sök ändå och bestäm dig sen när du får beskedet om du kommit in eller inte.

/Rebecca Netzler

49er FX

Mer information kring hur du söker och besöker gymnasierna finner du här: www.svensksegling.se/Juniorsegling/Skola/RIG/ansokan

Top