Räddade efter 11 dygn på fraktfartygs roder

Om man som vi prenumererar på en lång rad nyhetskällor inom den marina sektorn nås man dagligen av ofta fruktansvärda historier på temat immigration. Här är en som mot alla odds i alla fall har ett kapitel med "lyckligt slut". När skall den här typen av helvetesresor få ett slut?

Tre migranter har räddats efter att ha spenderat 11 dygn på rodret till ett tankfartyg som i måndags anlände till Kanarieöarna från Lagos i Nigeria.

Det var i måndags (28 november) som den spanska kustbevakningen delade ett fotografi med tre männen som satt på rodret till det maltaflaggade tankfartyget Alithini II. Fartyget hade då precis anlänt till Las Palmas på Gran Canaria efter en 11 dagar lång överfart från Lagos i Nigeria.

Utrymmet på rodret är minimalt. Man kan varken ligga ner, eller ens sitta upprätt. Det är oklart om de tre männen tillbringade tiden på rodret helt utan förnödenheter. Enligt uppgift skall emmigranterna varit "måttligt uttorkade" efter den livsfarliga passagen. 

Det här är inte första gången immigranter har tagit sig till Kanarieöarna på det här sättet. I november 2020 upptäcktes tre personer balanserade på Ocean Princess II:s roder, och i oktober 2020 anlände ytterligare tre immigranter med norska oljetankern Champion Pula.

Det har skett en betydande ökning av antalet immigranter från västra Afrika till Kanarieöarna de senaste åren. 2021 registrerade FN:s internationella organisation för migration (IOM) tragiska 1532 dödsfall längs med den långa och farliga överfarten.

Texten ovan är baserad på en notis som kan läsas i sitt ursprungliga skick på efe.com.

Top