Ryssarna snabbast till S:t Petersburg

Här följer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet:

Det blev hemmaseger på den sista etappen av Nord Stream Race när den ryska båten nådde S:t Petersburg först av de fem båtarna. Därmed tog Ryssland och klubben ”Lord of the Sail – Asia” också hem totalsegern i årets regatta och titeln ”Östersjöns bästa kappseglingsklubb”.

Efter två tuffa etapper med hård kryss blev sista etappen en behagligare resa med stabil undanvind. Den ryska båten har dominerat Nord Stream race från etapp 1 och inför avslutningen var deras mål givetvis att vinna.

- Ju närmare vi kommer ryskt vatten, desto större blir vår motivation att segla bra, sade skepparen Sergey Musikhin inför starten i Helsingfors.

Sverige var titelförsvarare men valde i år att byta nästan hela besättningen inför varje etapp för att flera seglare från KSSS skulle få chansen att prova på riktig havskappsegling. Men därmed blev det svårt att utmana de andra besättningarna som blev allt mer samtrimmade och vana vid båten ju längre regattan led.

Den svenska KSSS-båten var femte och sista båt till S:t Petersburg men lyckades ändå hålla den finska båten, från Ålands segelsällskap bakom sig, och slutar fyra i totalen.

Från KSSS sida har Johan Rockström varit ansvarig för ”projektet” och han var även med på sista etappen. Så här berättar han om ”resan” från Helsingfors till S:t Petersburg.

- Starten i Helsingfors mot S:t Petersburg i onsdags eftermiddag gick i sydlig vind sex knop. Vi lyckades bäst i starten och ledde under första kryssen ut ur Helsingfors skärgård. Efter en timmes segling svängde vi först av alla båtar österut och satte gennakern. Det blev undanvindssegling hela vägen till S:t Petersburg där ledningen växlade mellan båtarna i fältet. Vinden kom och gick under kvällen, natten och morgonen så det gällde att försöka hitta vindstråk med större tryck. Vi hade som mål att ta oss upp på podiet och behövde därför komma före den tyska båten i mål, berättar Johan Rockström och fortsätter:

- Vi gjorde en sista ansträngning tidigt torsdag morgon att försöka segla förbi dem när vi gippade bort från fältet och seglade utom synhåll under ett par timmar. Tyvärr lyckades det inte och med minsta möjliga marginal kom vi femma i dagens race som hade kortats av med 15 sjömil.

Nord Stream Race 2018 - Slutställning:

Lord of the Sail - Asia, Ryssland 7 poäng

Frederikshavn Sejlklub, Danmark 10 poäng

Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland 12 poäng

Kungliga Svenska Segelsällskapet, Sverige 15 poäng

Åländska Segelsällskapet, Finland 17 poäng

Mer information hittar du på nord-stream-race.com.

Top