Royal Thames Yacht Club vann årets Stockholm International Team Race Regatta

Stockholm International Team Race Regatta seglades fredag, lördag och söndag, 25-27 maj, på Stockholms Ström, mitt i stan mellan Djurgården och Stadsgården. Det var sex lag från de ledande segelklubbarna i världen som deltog, åtta seglare i varje lag fördelade på två båtar. Här kommer ett pressmeddelande från GSYC.

På fredagen blåste det bra för segling, 4 M från ost och 18 race kunde genomföras. På lördagen kom vinden först vid 14-tiden och endast 9 race hanns med.

Tävlingens format var att alla lag mötte alla lag två gånger i en grundomgång, en på fredagen och en på lördagen, totalt 30 seglingar på två dagar. Därefter blev det sju finalseglingar på söndagen.

Det var mycket intensiva, täta och spännande seglingar, som följdes av ett stort antal åskådare på kajerna runt kappseglingsområdet mellan Stadsgården och Kastellholmen och från ett rekordstort antal båtar som, fanns ute på Stockholms Ström i det fantastiska sommarvädret.

Royal Thames Yacht Club och Royal Swedish Yacht Club vann alla sina 7 race i grundomgången, RTYC hade dock bättre poäng i deras inbördes möten och rankades därför som etta.

Efter grundomgången var ställningen

1. Royal Thames Yacht Club, RTYC, GBR, 7 segrar (70%)

2. Royal Swedish Yacht Club, KSSS, SWE, 7 segrar (70%)

3. Yacht Club Costa Smeralda, YCCS, ITA, 6 segrar (60%)

4. New York Yacht Club, NYYC, USA, 5,5 segrar (55%)

5. Royal Yacht Squadron, RYS, GBR, 3 segrar (30%)

6. Gamla Stans Yacht Club, GSYS, SWE, 1 seger (10%)

Efter grundomgången seglades först en Petit Final mellan YCCS och NYYC,där bäst av tre race vinner. Italienarna fick dock ett straff och hade endast 1,5 segrar och därför krävdes ett fjärde race. Italienarna vann detta och blev därmed trea totalt.

Finalen seglade RTYC och KSSS, det blev tre otroligt spännande tighta race, en seger var först, i tredje och sista racet vann RTYC och blev därmed segrare i 2018 års Stockholm International Team Race Regatta.

Stockholms Idrottsborgarråd Emilia Bjuggren förrättade prisutdelningen på GSYS hemmabas Nya Djurgårdsvarvet.

Royal Thames Yacht Club tar emot förstapriset av idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren.

New York Yacht Club kom till prisutdelningen i regattans pikétröjor från Musto. Foto: Carin Hildebrand

De utländska deltagarna var entusiastiska över att får segla mitt i centrala Stockholm, med perfekta förhållanden både på vattnet och i land. Commodoren i Royal Thames Yacht Club, en av de ledande klubbarna i världen på Team Racing, tyckte att finalseglingarna på söndagen var den bästa team racingen han hade sett. GSYS hade arrangerat ännu en tävling i världsklass.

Slutresultat

Royal Thames Yacht Club, GBR

Royal Swedish Yacht Club, SWE

Yacht Club Costa Smeralda, ITA

New York Yacht Club, USA

Royal Yacht Squadron, GBR

Gamla Stans Yacht Club, SWE

Läs mer på GSYS.NU

Top