Romen hägrar – Ryking Rapporterar!

”Jag börjar närma mig Gwada med lite över 200 sjömil kvar till Tete à l’Anglais, Gueadeloupes Nordvästra hörn” berättar Mikael i sin 13e rapport från Route du Rhum, ”och efter det kommer nästa stora utmaning, att segla i vindskuggan på öns västra sida”

Jag seglar fortfarande med min ”Chicken Chute” (den furlande gennakern) och det känns som på tok för lite segel. Nåja, det rör på sig, och Talanta var flera gånger under gårdagen snabbast i Class40-fältet. Reve de Large har fortfarande bättre snitthastighet och jag förbannar Gud för att hen bråkade och hade ner min mellanstora blåsa för några dagar sen, grrr! Segling är orättvist, ändå envisas vi med att hålla på med det varje dag. Skämt åt sido, det är som det är, och Rodolphe är en bra seglare och han lyckas hålla fart i grejerna. Om vinden minskar kanske jag vågar mig på att ta fram min stora spinnaker på 200kvm, och då blir det andra bullar.

Hur som helst, vi lyckas hålla över 11 knop i snitt, vilket är bra, i synnerhet med tanke på kycklingblåsan. Att segla på det lilla seglet har också sina fördelar, när trycket ökar kan jag fortfarande hålla kurs och jag kan vila då båten rör sig bra även på autopilot.

Nu ska jag ta ännu en dusch, och kan verkligen inte klaga på utsikten. Notera duschdraperiet: världens mest hard-core duschdraperi, det krävs en hel del för att få tag på ett! Det ska egentligen hänga i ett stag, men enligt seglingsförskrifterna ska det användas som duschdraperi när det blåser över 20 knop.

Ta hand om varandra, och stay safe!

Text: Mikael Ryking

Top