Rolex Fastnet Race levde upp till sitt rykte

För första gången på 54 år har en besättning lyckats försvara titeln, nya rekord för både enskrov och flerskrov samt en kapsejsning bland favoriterna – utan tvekan kommer årets upplaga av Rolex Fastnet Race gå till historien som en av det mest spektakulära. Sedan 1925 seglas kappseglingen vart annat år i England och har återigen levt upp till sitt ryckte som en av världens tuffaste havskappseglingar.


Det blev svensken Niklas Zennström som lyckades med konststycket att återupprepa bedriften från 2009 och vinna Rolex Fastnet Race på sin brittiska 72fotare RAN och därmed försvara titeln. Det tog ett tag innan det stod helt klart att RAN vunnit efter beräknad tid, före tvåan ICAP Leopard, och Niklas kommenterar resulatet. –”Det här är otroligt och vi är riktigt glada. Att försvara titeln har varit ett uttalat mål för oss den här säsongen men det är mycket som måste stämma. Det värsta som kan hända under en havskappsegling är att man seglar in i lätta vindar men det hände som tur var inte. Vi hade perfekta vindar och seglade mellan 20-22 knop i de stora vågorna.” RAN profiterade av att flera konkurrenter fick bryta och sammanlagt var det 29 deltagare som inte lyckades fullfölja tävlingen.

Mest dramatiskt blev det för 100-fotaren Rambler som strax efter rundningen av Fastnet Rock utan förvarning tappade bulben från kölen och kapsejsade. 16 besättningsmedlemmar lyckades hjälpa varandra upp på skrovet. Fem seglare drev dock bort från båten men räddades senare oskadda, däribland båtens ägare George David. –”Det var riktigt obehagliga timmar där ute som jag aldrig kommer att glömma och jag kan inte beskriva hur glada vi är nu när alla är oskadda.”

Erle Williams med flera Volvo Ocean Race och Americas Cup satsningar bakom sig stod vid rodret när olyckan inträffade. –”Jag styrde när vi hörde en stor smäll. Jag tittade först uppåt och trodde att något i riggen eller masten hade gått sönder. Ingenting verkade skadat och ändå började båten välta. Då förstod vi att det var kölen som det var fel på. Först låg vi med riggen i vattnet en kort stund innan båten sedan gick runt helt. Vi hade folk under däck som sov och andra som förberedde sig för sin vakt. Eftersom båten gick runt ganska snabbt hade vi en enorm tur att alla lyckades ta sig ut i tid, inklusive vår navigatör som hann med att skicka iväg en mayday-signal. Det var en skrämmande upplevelse. Jag har seglat hela mitt liv och fem gånger runt jorden men jag har aldrig hamnat i vattnet på det sättet.”

Efter årets upplaga måste även rekordböckerna skrivas om. Det tog 1 dag, 8 timmar och 48 minuter för Loick Peyron på Maxi Banque Populaire att avverka den 608 sjömil långa sträckan vilket är den snabbaste tiden någonsin. Något överraskande blev det inte någon av det stora 100-footare som seglade snabbast bland enskrovsbåtarna. Den hårda undanvinden tillät VO70 båtarna att visa sina bästa sidor med hastigheter på över 30 knop. Det blev Ian Walker som med sin besättning på Abu Dhabi förbättrade ICAP Leopards fyra år gamla rekord som nu lyder 1 dag 18 timmar och 39 minuter. Med tanke på att det nu inte är långt kvar till starten i Volvo Ocean Race var det spännande att följa de tre VO70 båtarna som alla gick i mål inom den gamla rekordtiden. Det var framför allt Franck Cammas på Groupama som jagade Ian Walker och hans besättning. De nybyggda båtarna testades till max och Groupama var bara fyra minuter efter i mål. –”Jag är glad. Det var otroligt tight segling och just nu är min starkaste känsla en stor lättnat över att vi har fått bekräftelse på att vi är konkurrenskraftiga. Det här betyder mycket för teamets självförtroende, både seglarna och shore crewet har jobbat hårt med att förbereda båten. Att ha slagit rekordet är fantastiskt”, kommenterade Ian Walker efter målgången. Även Franck Cammas var nöjd med regattan. –”Det var extremt intressant att segla båt mot båt med våra framtida rivaler, framför allt Abu Dhabi. Båtarna presterade väldigt lika vilket gör att vi kan se fram emot ett spännande varv runt jorden.” Mike Sanderson som är skeppare för det kinesiska volvoprojektet Team Sanya seglar en begagnad VO70 och hade i slutet svårt att hänga med sina konkurrenter på de nybyggda båtarna.

Väldigt jämt blev det även bland IMOCA Open 60 båtarna som mest är kända från Vendée Globe och det skiljde enbart några få minuter vid mål. Vincent Riou korsade mållinjen med sin PRB fyra minuter före Virbac Paprec 3 med skepparen Jean-Pierre Dick och bara två minuter senare gick schweizaren Bernard Stamm i mål.

Text: Johann Knigge

Photos Carlo Borlenghi / Daniel Forster / Ian Roman

Top