Riktigt go undanvind från Rolex Middle Sea Race

Om en vecka är det dags igen, Rolex Middle Sea Race. 

Med en vecka kvar till starten av Rolex Middle Sea Race laddar vi med en riktigt "go" undanvind ombord Mark Emersons A13 Phosphorus II. 

Om Rolez Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race skapades efter rivalitet mellan två brittiska seglare Alan Green och Jimmy White, och Malta-seglarna Paul och John Ripard. Alan och Jimmy föreslog en längre bana som skulle ge ett spännande race i blåsiga höstförhållanden. Det ursprungliga förslaget var en bana som skulle börja på Malta och sluta i Syracuse, Sicilien, och pågå under ett år för att sedan börja i Syracuse och sluta på Malta nästa år.  

Paul insisterade däremot på att racet skulle vara centrerad på Malta med både start och målgång. Banan blev därmed runt Sicilien, inklusive Lampedusa, Pantelleria och de egadiska och eoliska öarna. 

Sedan 2002 har evenemanget ett stort antal deltagare och lockar även professionella team. Förra året gick till historien då man för första gången på 53 år ändrade målgången (på grund av förhållandena), men tack vare beslutet kunde ytterligare 19 båtar gå i mål. För att tävlingen skulle bli lika för alla räknades målgångstiderna om (för de som redan seglat över ”riktiga” målgången”) till genomfarten av South Comino vilket såklart påverkade resultatlistan.

Comanche korrigerade tid till den alternativa mållinjen blev 3 dagar, 6 timmar, 30 minuter och 20 sekunder. Därmed vann Comanche racet med drygt en timme tillgodo mot Sunrise (IRC Class Five) som tog andraplatsen och nästan fyra timmar före Daguet 3 – Corum på tredje plats (IRC Class One).

Top