Richard Bransons bästa tips - rädda haven

Richard Bransson ger sina bästa tips på hur vi tillsammans ska rädda haven. 


1. Lär dig mer om skaldjur 

För att hjälpa till att spara fisken så att vi framtiden kan fortsätta äta lika mycket fisk är det viktigt att veta när och vilken fisk som är lämplig där just du bor. Ladda ner Skaldjursappen för att ta reda på mer om var din lokala fiskare håller hus med mera. 

2. Använd mindre plast

Välj bort plastförpackningar när det finns andra alternativ, säg nej till plastpåsar som bara kan användas en gång och återvinn. Ett annat jättebra tips är att faktiskt tänka lite extra på din omgivning när du är ute, plocka lite skräp nu och då. Ingen kan göra allt men alla kan göra lite. 

3. Ta hand om stränderna

Det gäller kanske inte nu om du inte är utanför Sverige men se till att du tar med allt skräp från stranden när ni varit där under dagen. Det ska se nästan oberört ut när ni går därifrån. 

4. Uppmuntra företag att tänka blått

Havet är allas ansvar. Därför är det vikigt att både stora och små företag är medvetna om situationen och tar sitt ansvar. 

5. Lär dig mer om hur du kan hjälpa haven 

Det handlar mycket om okunskap. Befolkningen är inte så medveten om hur illa det faktiskt är i haven och det gäller att sprida så mycket kunskap som vi bara kan kring ämnet för att få folk att förstå och göra valen som gör skillnad. 

6. Ta eget ansvar

Om du älskar att spendera tid på havet se då till att inte slänga nånting överbord eller håll koll så ingenting blåser över kanten. 

7. Donera pengar

Det behöver inte vara en jättestor summa men all hjälp de olika organisationerna kan få gör skillnad och det kan göra en stor skillnad för havets framtid. 

Mer information finns här.

Top