Rekorddeltagande på klassmästerskapet i Moth!

I helgen seglades klassmästerskap i Moth under Multi & Foiling weekend som arrangerades av Boo segelsällskap på Baggensfjärden. Det blev ett rekordhögt deltagarantal, med hela 25 anmälda Mothar och en Waszp, som samlades i Stockholm. 

Av de 25 anmälda var det 22 som gick i mål första seglingen i de tuffa förhållanden på baggen. Extra kul var att se tre kvinnliga deltagare som var med: Sandra Sandqvist, Hanna Maurer och Elin Ax Karjel. Elin blev bästa tjej på 14e plats totalt. Tävlingen lockade också fyra duktiga finska seglare, däribland Eki Lindahl som vann tävlingen och Sami Jolinen som tog silvret, båda seglandes för HSK. Bästa svensk blev Martin Wigforss från KSSS som kom på tredje plats (hela resultatlistan finns här!)

”Vi har jobbat stenhårt i Mothförbundet för att samla så många aktiva mothseglare som möjligt till årets klassmästerskap. Ambitionen är att nå SM-status för klassen efter nästa år då vi hoppas på ett minst lika välbesökt klassmästerskap. I vintras startade vi om Svenska Mothförbundet i syfte att organisera de svenska seglarna till gemensam träning, skapa ett regattaprogram och dela kunskap och erfarenheter. Det krävs för att få tillväxt i klassen på hemmaplan. Man skall inte behöva åka ut internationellt för att komma in i klassen, få bra träning och hitta intressanta regattor” säger Martin Wigforss, ordförande i Svenska Mothförbundet.

Mothförbundet har nu 40 betalande medlemmar, med ca 35 båtar i Sverige. Utöver det har förbundet knappt 15 medlemmar som seglar Waszp (Mothens lite enklare och billigare lillasyster).

”Nu jobbar vi på en regattaplan inför nästa säsong, och vi hoppas också på att fördjupa utbytet med våra vänner i de nordiska grannländerna som också har aktiva mothfleet. Några pratar om att organisera vinterträning på varmare ort, exv Cadiz eller Mar del Mar i Spanien dit man kan frakta mothen i box på lastbil för överkomlig peng, och flyga billigt till Alicante. Vi undersöker också möjligheten att ordna billig containertransport till Perth nästa år, inför Moth VM som seglas där i nov/dec. Men viktigast av allt är att fortsätta välkomna nya flygare in i klassen på hemmaplan, det finns gott om begagnade bra båtar på marknaden för den som är intresserad. Har man frågor är det bara att kontakta mig eller någon av oss andra aktiva seglare” fortsätter Wigforss

Mothklassen är verkligen på frammarsch i Sverige, speciellt i Stockholm där det sker organiserad träning med coach Galen Mack varje måndag på KSSS, och massor av mer eller mindre organiserad spontanträning. 

Första helgen i Maj anordnades det träningsläger med Chris Rashley i Borstahusen, en av toppseglarna internationellt och pionjärerna inom den foilande mothklassen. 15 deltagare samlades med fokus på seglingsteknik, trim och båtoptimering. Planen är att arrangera en liknande camp nästa år. Valet av Borstahusen var naturligt då EM i moth seglades där i juli.

”Vi hade oflyt med vinden så det blev inte mycket segling på campen, men vi fick massor av bra input från Chris. Det blir så mycket roligare och enklare att segla när man vet vad man håller på med. Mothen är en väldigt teknisk båt och det krävs mycket teknikträning för att bemästra manövrarna, men en väl inställd (inte nödvändigtvis nyare) båt gör seglingen otroligt mycket enklare. Seglare med bakgrund i snabbare båtar såsom skiff, katamaraner och 470 har typiskt sett lättare att anpassa sig till mothen, än seglare med bakgrund i långsammare båtar. Men alla kan lära sig, båten är faktiskt inte så instabil som den ser ut när den väl flyger. Det finns några grundkoncept som man måste få grepp om och som kanske inte är intuitiva för den traditionella jolleseglaren -  som lovartlutet och hanteringen av skenbar vind – men när man väl greppat det är det bara att köra. Känslan när man flyger första gången är magisk, och efter det finns det tydliga ”next steps” att jobba mot såsom första foilande gippen och sedan första foilande slaget. Tack vara att mothen är en utvecklingsklass där man kan välja olika storlekar av foils (vingen under vattnet) och rigg/segeltyper funkar båten bra för både lättare och tyngre seglare. Vi har också ett brett åldersspann bland seglarna, vilket är kul” säger Wigforss

”Men med det sagt det är inte den enklaste båten att segla, man måste gilla utmaningen” lägger han till skrattandes.

Top