RC44 Sweden Cup 25-29 juni

- Marstrand laddar för dubbel seglarfest

För tredje året i rad gästas Marstrand av RC44 Championship Tour – världscupen där proffsseglare tävlar sida vid sida med stora namn från affärsvärlden ombord på högklassiga seglebåtar byggda helt i kolfiber. Regattan seglas veckan innan Stena Match Cup Sweden och det är bäddat för ett par intensiva högsommarveckor på en av världens bästa seglingsarenor.

RC44 Championship Tour lockar eliten från både seglings- och affärsvärlden genom att regattan är ägarstyrd, det vill säga att båtarnas ägare själva står vid ratten som rorsmän under kappseglingarna. Vid sin sida har de några av världens bästa seglare som taktiker.

Bland de tävlande lagen finns svenska Artemis Racing som styrs av affärsmannen Torbjörn Törnqvist. Laget har varit starka på världscupen de tre senaste åren och i år vill man nå högst upp prispallen. Artemis kommer senare under sommaren tävla för Sverige som utmanare i America’s Cup i San Francisco.

Båten RC44 skapades av seglarlegenden Russell Coutts 2007 och är en extrem racingmaskin konstruerad helt i kolfiber och varje år genomförs ett globalt mästerskap på några av världens bästa seglingsarenor. RC44:an seglas av en besättning på åtta man där hälften måste vara amatörer. RC44:ans unika design och extrema seglingsegenskaper gör att tävlingen på Marstrand, känt som en av världens vackraste seglingsarenor, blir något av det häftigaste man kan uppleva inom seglingssporten.

Mathieu Richard (FRA) som just nu leder Alpari World Match Racing Tour och Ian Williams (GBR), fyrfaldig världsmästare i matchracing deltar i RC44 Sweden Cup som taktiker. Veckan efter stannar de kvar på Marstrand för att tävla i Stena Match Cup Sweden.

Under regattans första dag seglas matchracing, där lagen möts i dueller, och de följande dagarna seglas fleet racing där alla båtarna samlas på startlinjen. Seglingarna sker på Marstrandsfjorden men varje dag planeras ett antal målgångar avgöras utanför Södra Strandverket.

Startuppställning RC44 Sweden Cup 2013

AEGIR (GBR 22)

ALEPH SAILING TEAM (FRA17)

ARTEMIS RACING (SWE44)

BRONENOSEC SAILING TEAM (RUS 18)

IRONBOUND (USA1)

KATUSHA (RUS 007)

PENINSULA PETROLEUM SAILING TEAM (GBR 1)

SYNERGY RUSSIAN SAILING TEAM (RUS 13)

TEAM AQUA (GBR 2041)

TEAM ITALIA (ITA 7)

TEAM NIKA (RUS10)

RUS 7 SAIL RACING TEAM (RUS 7)

Top