Raymarine2star i Oxelösund

Tisdagen den 1 juni öppnas det upp för tävlingar inom idrotten och Oxelösunds segelsällskap brukar ju ha sin stora tävling för 2-mansbesättningar i detta månadsskifte. Förra året tvingades man ställa in på grund av pandemin. Detta år planerade man att starta den 30 maj, med ett begränsat antal deltagande båtar och efter att ha skjutit upp starten två dygn kommer man att kunna genomföra den i år.

Själva seglingen på havet kommer att vara precis som vanligt, men förberedelserna och mellanlandningarna och avslutningen efter målgång kommer att vara helt annorlunda mot tidigare. Alla tillfällen där seglarna samlas i grupper har tagits bort och ersätts med coronasäkrade kontakter.

​Som vanligt seglar man i tre etapper; Oxelösund – Visby – Oskarshamn – Oxelösund med en vila i varje hamn. OXSS är huvudarrangör, men får god hjälp av segelklubbarna i Visby och Oskarshamn. Första starten är planerad till tisdag morgon klockan 08:00 i Oxelösund. Sedan går båtarna iväg i grupper om cirka 15 med 15 minuters mellanrum.

När båtarna når Visby beror helt på vindarna. Det kan bli allt från tidig tisdagkväll till onsdagmorgon. Slutmålet i Oxelösund brukar nås under natten mellan torsdag och fredag, men som sagt, det beror på vindarna. 72 båtar räknar man med att det blir ute på banan. Deras storlekar varierar mellan 8 och 20 meter, men alla har två personer ombord. Tre av besättningarna har en ungdom ombord och nio består av minst en kvinna.

​Deltagarna kommer mestadels från Stockholmstrakten, Mälardalen, men fyra är från Trosa (TBK), tre är från Nyköping (NYSS), två från Oxelösund (OXSS) och en från Nävekvarn (NQSS).

Allt om seglingen kan man följa på raymarine2star.oxss.nu.

Top