Rapport från första etappen av Raymarine2star

Sedan igår morse (söndag) pågår Raymarine2star, en utmanande och dynamisk tävling som seglas doublehanded där allvar och tuffa förhållanden blandas med unika naturupplevelser och stark gemenskap mellan allt från proffs till amatörer och familjeseglare. Här bjuder tävlingens huvudarrangör Jan Hallberg på en rapport från starten och första etappen.

Efter en regnig lördag då ankomstregistrering, skepparmöte och regattamiddag klarades av, så var det dags att segla på söndagen. Solen strålade och det låg en hyfsat stabil nordvästlig vind på 3 m/s över startområdet i Oxelösunds hamn. Fem startgrupper gick iväg med en kvarts mellanrum, totalt 65 båtar med tvåpersonsbesättningar.

Start och första etappen av Raymarine2star 2022. Foto: Jan Hallberg

Vinden vred mot och avtog under eftermiddagen så det gick inte så fort mot målet. Under kvällen öppnade vinden upp så det nästan gick att sträcka mot mål igen. Deltagarna startade mellan klockan 8:00 och 9:00 på morgonen och var framme i Visby mellan klockan 00:30 och 04:30 på natten. En del fick därmed inte så mycket skönhetssömn innan det var dags för nästa etapp som startade idag måndag klockan 8:00.

Topp tre första etappen på beräknad tid

1. Tiki Minos, Arcona 340, 1.046, Johan Karlsson och Michael Skarped
2. Zvit, Z30+, 1.072, Anders Dahlsjö och Martin Strömberg
3. Alapocas, Linjett 33, 0.954, Johan Nordström och Kristoffer Gustafsson

Samtliga resultat hittar du på raymarine2star.oxss.nu. Trackingen hittar du via tractrac.com.

Start och första etappen av Raymarine2star 2022. Foto: Jan Hallberg

Kort information om  Raymarine2star

Tävlingens huvudarrangör är som tidigare år Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby och Oskarshamns Segelsällskap. Banan sträcker sig cirka 300 sjömil mellan starten i Oxelösund och pitstop i Visby samt Oskarshamn innan det är dags att återigen styra mot målgången som ligger i Oxelösund. Banan är alltså lång och eftersom det endast är två tävlande per båt innebär det en bitvis tuff påfrestning för seglarna ombord.

Start och första etappen av Raymarine2star 2022. Foto: Jan Hallberg

Top