PRYLNÖRD?

Visst är det kul med nya prylar! Här tar vi en snabb titt på det funktionella plagget Zipwear, prestandakikaren Monarch HG samt en infraröd kamera för iOS och android.


ALDRIG MERA BLÖT DÄRBAK?

Friluftskillarna Magnus Aasrum och Jo Egil Tobiassen frågade sig varför det måste vara så komplicerat att byta byxor när man är ute på äventyr – det är ju så lätta att anpassa överkroppsplagg till temperatur och fukthalt. Det gick så långt att duon satte sig ner vid symaskinen för att på egen hand experimentera fram ett plagg precis så som de ville ha det. Arbetet resultatet i konceptet Zipwear, ett funktionellt plagg utrustat med dragkedja för att underlättar på- och avklädning i blöt och actionfylld miljö. Förra året uppmärksammade en seglarvän dem på problemet med blöta och kalla rumpor ute till havs och Zipshorts Padded såg dagens ljus. Zipshorts Padded är en vadderad kortbyxa i fleece. Precis som Zipwears övriga plagg är byxan utrustad med en dragkedja på vardera sida. Zipshorts Padded kostar cirka 660:- Mer information om Magnus och Jo Egils produkter hittar du på www.northernplayground.no.

PRESTANDAKIKARE

Nikons nya MONARCH HG-sortiment (8×42 och 10×42) erbjuder höga optiska prestanda, skärpa från kant till kant och vackra naturliga färger i ett kompakt hus. Det breda skenbara synfältet (60,3Ëš för 8×42-modellen och 62,2Ëš för 10×42-modellen) ger en spektakulär visuell upplevelse samtidigt som det fältutjämnande linssystemet garanterar en skarp och tydlig bild ända ut i bildkanterna. Kikaren anses lämplig för utomhusaktiviteter. Den skall både robust och hållbar. Det kvävgasfyllda kikarhuset ger en vattensäkerhet ner till ett djup av fem meter och upp till 10 minuter. Invändig imbildning förebyggs inuti det optiska systemet, även i miljöer med lågt tryck upp till ghöjder motsvarande 5 000 meter. MONARCH HG 8x42 och 10x42 kostar cirka 9 390:- respektive 9890:-

Nikons nya MONARCH HG

INFRARÖD KAMERA FÖR iOS OCH ANDROID

Synen är normalt begränsad till en mycket liten del av det elektromagnetiska spektret. Värmeenergi har en mycket längre våglängd än synligt ljus (så lång att det mänskliga ögat inte kan se den). Med värmebilder utökas den del av spektrumet vi kan uppfatta markant så att vi kan "se" värme. Synligt ljus påverkar inte värmevärlden vilket innebär att man ser lika bra i välbelysta som i helt mörka miljöer. Som seglare kan detta komma till nytta vid till exempel MOB- och kollisionssituationer (beroende på räckvidd förstås). FLIR ONE gör tekniken, som tidigare endast var reserverad militären, tillgänglig för gemene man genom en liten dongle som ansluts till mobilen genom laddningskontakten och manövreras med hjälp av en app. I donglen finns två kameror; en digital och en termisk (med känslighet på 0,1°), som tillsammans återskapar en bild med detaljer från båda. FLIR ONE har ett eget batteri (350 mA-h), väger 78 gram och kostar cirka 340 €. Mer information hittar du på www.flir.se.

INFRARÖD KAMERA FÖR iOS OCH ANDROID

Top