PRYLNÖRD?

Gillar du också prylar? Här tar vi en titt på våtdräktstork, Dubarrys unisex Crosshave och ett nytt VSAT V7 HTS-system från KVH.


VÅTDRÄKTSTORK (bilden ovan)

Trots mörker och kyla finns det ett gäng tappra seglare som vägrar att ge upp. Det här tipset är riktat till er. Blawesome (ett kickstarterprojekt) är en bärbar våtdräktstork. Den består i huvudsak av centrifugalfläkt (290 m3/h) och en värmare (1000 W) utformad som en hängare. Total strömförbrukning ligger på 1050 W. Enligt tillverkaren är den både pålitlig och tyst, och den skall klara av att torka en 3 mm neopren på bara 20 minuter. (Observera att torktiden är starkt beroende av materialtjocklek, omgivningens temperatur och luftfuktighet). Mer information hittar du på www.thewetsuitdryer.com.

EN PÅLITLIG GAMMAL TROTJÄNARE SOM TÅL STRYK.

EN PÅLITLIG GAMMAL TROTJÄNARE SOM TÅL STRYK

Dubarrys unisex Crosshaven är designad för havskappsegling under tuffast tänkbara förhållanden. Bortsett från gedigna materialval och riktigt bra sulor med utmärkt grepp är den integrerade gaitern en av stövelns mest uppskattade detaljer. Gaitern fungerar som en effektiv vattenbarriär (rätt använd vill säga). Oavsett hur mycket vatten som sköljer över däck hindrar gaitern läckage, vilket är A och O för komfort och därmed uthållighet samt, vid riktigt långa seglingar i kalla vatten, din hälsa. En annan uppskattad liten detalj är den lilla öglan i skaftet som gör dem lätta att dra på. Dessutom kan man med en enkel karbinhake kroka ihop och sätta fast dem i slafen när det är dags för vila. Priset ligger på cirka 4000:- men sköter man om sina stövlar enligt anvisning har man dem i flera säsonger.

NYTT VSAT V7 HTS-SYSTEM FRÅN KVH.

NYTT VSAT V7 HTS-SYSTEM FRÅN KVH

Teknikutvecklingen går fort framåt och med den ökar också tillgängligheten. Det är naturligtvis inte alla som har behov av att strömma HD-material från båten men visst flyger det lite frihetsfjärilar i magen när man tänker på vad det faktiskt innebär. Med KVH:s nya 60 cm satellitantennsystem för Ku-bandet kan man till exempel genomföra videosamtal i HD (≤10 Mbps) oavsett var man befinner sig till sjöss – nästan – täckningsområdet är kraftigt utökat jämfört med tidigare och täcker nu större delen av jorden. För att ytterligare möta kraven på ökad dataförbrukning erbjuds också en kostnadsfri, obegränsad användarkanal som kan användas samtidigt med höghastighetskanalen. Priset för antennen är 29995 USD. Trafikkostnaden är lite mer komplicerad, beroende på vad man som kund prioriterar. För höghastighetsdata ligger exempelvis priset på 0,10 till 0,40 $ per MB beroende på hur mycket man köper totalt, men då ingår också en kanal med obegränsad förbrukning på 128/64 Kbps.

// Anna-Lena Elled

Top