Princess Svanevits ägare död men drömmen om att ta hem båten lever vidare
En av de riktigt stora ikonerna bland svenska segeljakter är tolvan Princess Svanevit, som ritades av Gustaf Estlander lagom till KSSS hundraårsjubileum år 1930.
Svanevit byggdes av Carl Plym och färdigställdes av Bengt Plym på Stockholms Båtbyggeri åt förläggaren Erik Åkerlund. Båten finns sedan många år i England och tillhörde en av landets mest välbärgade samlare av antika föremål.
Tolvan Princess Svanevit. Foto: Sjöhistoriska Museet
För snart tre år sedan gjorde Bobby Cyrus och Andreas Millde tillsammans med ytterligare en intressent en besiktning av Princess Svanevit. Ägaren hade erbjudit dem att köpa henne och med besiktningen som grund lämnades ett bud på den vackra segeljakten. Tråkigt nog försämrades ägarens hälsotillstånd snabbt i samband med detta och han lades till slut in på sjukhem. I december 2015 gick han bort utan att ett avslut nåtts. Men projektet kring Princess Svanevit är fortfarande aktivt och diskussioner fortsätter nu med dödsboet med målet att få jakten till Sverige, berättar Bobby Cyrus.
Tolvan Princess Svanevit. Foto: Sjöhistoriska Museet
En av bilderna visar Princess Svanevit då hon är just sjösatt. På bryggan skymtar fyra allvarliga män; Bengt Plym, Gustaf Plym, Stieg Tiedeman och Gösta Andersson (båtbyggare och riggare).Efter påmastningen så stack herrarna direkt ut på Baggensfjärden och testade. Stieg Tiedeman och Gustaf Plym var nere i kölsvinet för att "borsta upp dammet". De båda skulle kolla läckor, men det fanns inga så dom fick bara borsta upp dammet. Därefter seglade Princess Svanevit tillbaka in till varvet för att mätas in som 12mR. Sedan lastade man på ett par snickare och några lådor med beslag som monterades på under leveransseglingen ut till Sandhamn, berättar Bobby Cyrus.
Tolvan Princess Svanevit. Foto: Sjöhistoriska Museet
Akvarellen visar när Princess Svanevit, passerar Lågskär i Ålands hav. Målningen är gjord av Håkan Sjöblom och finns i boken KSSS åren 1930-2005. Ett segelsällskap i tiden av Magnus Ullman. Övriga bilder är från Sjöhistoriska Museets fotoarkiv.
Text: Olle Appelberg