Princess Svanevit seglas doublehanded i Raymarine2star

Kommer du ihåg fjolårets Stadshusregatta? En av båtarna på plats för att fira Stockholms Stadshus hundraårsjubileum var Princess Svanevit. Gustaf Dyrssen var med ombord. En lika rolig som annorlunda idé började ta form i hans huvud och det dröjde inte länge innan han presenterade den för Charlotte Hellman, ordförande i den ideella stiftelse som äger båten. Efter lite betänketid bestämdes det att Princess Svanevit skulle segla Raymarine2star.


Princess Svanevit är en klassisk svensk Tolva från 1930. Båten är 22 meter lång och väger 27 ton. Masten reser sig 25 meter över däck och på kryssen bär hon närmare 240 kvadratmeter segel. Hon renoverades mellan 2017 och 2022 och är idag i absolut nyskick. Tanken med projektet är dock inte bara att återställa, utan också att låta båten göra det den är ämnad för; kappsegla. Ett evenemang som erbjuder just det är Raymarine2star. Tävlingen startade 2008 och anses vara en av Nordens mest krävande havskappseglingar.

Princess Svanevit. Foto: Olle Jo

Att Tolvor är konstruerade för bankappsegling med besättningar på 14 personer ser inte Gustaf som ett problem.
– Det är en gammal båt som varit mycket på sjön, att den klarar det här kan vi vara ganska säkra på. Riggen däremot är relativt ny och oprövad. Vi har en mix av gamla och moderna material att ta hänsyn till. Det vi är mest oroliga för är att skrovet kommer utsättas för chocklaster som skapas i riggen. Östersjön har korta, krabba vågor. Märker vi att förhållandena sliter på båten bryter vi. Resten är bara en fråga om pacing, menar Gustaf.

Gustaf kommer att segla med Anders Lewander. Tillsammans besitter duon en gedigen mängd erfarenhet av havskappsegling med stora båtar. Anders har dessutom satt ihop Princess Svanevit segelgarderob. Fotografen tillika havskappseglaren Malcolm Hanes är också med ombord för att föreviga seglingen och vara säkerhetsbackup.

Anders Lewander och Gustaf Dyrssen. Foto: Malcolm Hanes

Då båten av naturliga skäl inte når upp till de generella säkerhetskraven, avsaknad av mantåg är ett exempel på det, har tävlingsledningen sytt ihop ett paket med alternativa säkerhetskrav. Två av dem är ovan nämnd säkerhetsbackup samt kursen Ocean Safety. Gustaf ställer sig enbart positivt till detta, och tycker att det varken är överdrivet eller konstigt.
– Nu är båten utrustad för att kunna delta i den här typen av seglingar, vilket framtida besättningar kommer ha nytta av om något händer, oavsett om det handlar om kappsegling eller cruising. Nu hoppas vi att vårt deltagande skall inspirera andra snarlika båtar att vara med nästa år.

Det där med fyra händer istället för 28 bekymrar Gustaf föga. Fokus ligger istället på att hushålla med resurserna och hur man bäst håller fart i båten under lång tid.
– Ett race är aldrig det andra likt. Det är alltid kul att segla med Anders. Vi vet att det kommer bli mycket nytt att fundera över. Vi hoppas på mycket undanvind så vi får hissa den nya coboltblåa gennakern, avslutar Gustaf.

Mer om båten hittar du på www.svanevit.se.

Raymarine2star startar söndagen den 26 maj. Banan sträcker cirka 300 sjömil, från Oxelösund med pitstop i Visby (natten till 27 maj) och Oskarshamn (natten till 28 maj) och sedan tillbaka i Oxelösund (målgång 28-29 maj). Huvudarrangör är som tidigare år Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby och Oskarshamns Segelsällskap.

Tävlingen går att följa live via tävlingens hemsida (www.raymarine2star.se) eftersom ett krav för båtarna som ställer upp är att de ska ha AIS-sändare som visar båtens position. Några av båtarna kommer dessutom att vara utrustade med kameror för direktsändningar.

Top