Prada Cup: 9 ledarbyten & 50 knop båtfart

Nattens round robin stod mellan Ineos Team UK och Luna Rossa då American Magic fortfarande är inne i varvet på lagning.

Ineos Team UK hade lite av ett mentalt försprång inför racet idag då de visste om att de går direkt till final av Prada Cup om de vinner racet. Med de sagt så gav Luna Rossa tufft motstånd och ledaren ändrades 9 gånger på den skiftiga banan.

Starten såg ut att bli av i tid tills ett stort högerskift kom under pre-starten och racet sköts upp en timme för att invänta en stabilare vind. Under tiden började Ineos Team UK få problem med deras cunningham-system som de inte fick ordning på under hela dagen.

Racet blev intensivt med som sagt 9 ändringar i ledningen och Ineos Team UK som kom upp i 50 knop. Ta en titt här men spola fram till 02:15:00. 

Det blev 5 av 5 för Ineos Team UK som nu är kvalificerad till Prada Cup finalen som början 13 februari. Där kommer de segla mot antingen Ineos Team UK eller American Magic som kommer göra upp i semifinaler fram till dess.

Så här säger Ben Ainslie i ett pressmeddelande efter dagens race, fritt översatt.

”Det här racet var för fansen! Det var ett fantastiskt race och fantastiskt att se så många skift i vem som ledde. Stort tack till Luna Rossa-killarna för att ha pressat oss.

Under racet hade vi tyvärr några problem med cunninghamen. Det innebar att vi från början var lite efter och saknade en av de viktigaste inställningarna för att driva båten, men killarna gjorde ett fantastiskt jobb att få oss runt banan och vinna.

Trots att vi seglade utan cunningham som särskilt påverkar oss på länsen gjorde Bleddyn vår storsegeltrimmer ett fantastiskt jobb med att försök att hålla oss powered up. Vi förlorade lite på länsen men hade ett högt och snabbt läge, vi chansade lite med inställningarna på kryssen och lyckades ha tillräckligt med kontroll för att komma runt.

Det var ett fantastiskt ögonblick för laget för vi har haft en tuff uppbyggnad av den här tävlingen. Jag är otroligt stolt över alla. Som sagt, vi vet att vi har en lång väg att gå. Medan vi har kommit in i PRADA Cup-finalen är det bara ett steg på vägen. Vi måste nu fokusera på att kontinuerligt förbättra vår prestation, vinna PRADA Cup och sedan så småningom America's Cup. Ett steg i taget men laget har gjort ett fantastiskt jobb.”

Top