Plastic NOT SO fantastic (video)

Barn är kloka. Jag hade inte börjat på förskolan när jag plockade upp godispapper på skogsstigen och fantiserade om en ren och vacker värld i vilken vi människor lever i samförstånd och fred. Och det här var i slutet av 70-talet. Så hände något. Jag sveptes iväg med livet som snurrade allt fortare. Mina utopiska tankar hamnade ur fokus för att en sisådär 25 år senare ta form och skärpa igen.

Under årens lopp har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan. Idag är jag mer optimistisk än någonsin. Kanske tack vare pandemin (bisarr formulering jag vet men missförstå mig rätt) som har visat att vi människor kan agera snabbt om vi vill och dessutom samverka globalt.

Plast på fel plats är ett gränsöverskridande och akut bekymmer. I klippet nedan ger Last Week Tonight med John Oliver en kort bakåtblick, statusuppdatering samt vilka åtgärder som krävs, från redaktionens egna, amerikanska perspektiv.

Underskatta dock inte effekten av att göra bästa möjliga val i vardagen, som att undvika engångsartiklar och plocka upp godispapper från skogsstigen. Det är från naturen jag hämtar kraft. Skön kväll vänner!

Hälsningar Anna-Lena Elled

Top