Pirat som mördade Sir Peter Blake har fångats efter 16 år på rymmen

En av de som mördade seglarlegenden Sir Peter Blake har fångats av polisen efter mer än 16 år på rymmen.


Jose Irandir Cardoso arresterades efter att militärpolisen, som stoppade honom vid ett rutinmässigt stopp på den brasilianska ön Marajo, fann att han bar sin brors ID. De upptäckte hans sanna identitet efter att ha kontrollerat hans fingeravtryck.

Cardoso, som är pirat i Amazonas, dömdes till fängelse den 5 december 2001 för att ha mördat den nya zeeländska natonalhjälten Blake. Men försvann efter att ha dömts till 32 års fängelse.

Det är oklart hur Jose Irandir Cardoso, i mitten på bilden ovan, kunde rymma efter att ha dömts till 32 års fängelse. Men man tror att han försvann efter att han tilläts sova hemma under husarrest.

Sir Peter Blake var världens mest kända seglare och blev dubbad 1995. Hans död skapade rubriker över hela världen när han dog vid 53 års ålder.

Blake var i Amazonas för att övervaka den globala uppvärmningen och utsläpp i floden när hans båt ”Seamaster” blev attackerad av beväpnade pirater. Han blev skjuten i ryggen efter att Blakes egna vapen, som han skulle försvara sig med, inte fungerade.

Piraterna var ett gäng på fem personer som kallades för ”Water Rats”. De lämnade båten med en utombordsmotor och några klockor efter att ha knivskurit två av de andra besättningsmännen, som överlevde.

Foto: Ivor Wilkins

Sir Peter ledde Nya Zeeland till segrar i America’s Cup 1995 och 2000.

Han vann även Whitbread Round the World Race (dagens Volvo Ocean Race) och höll Jules Verne Trophy från 1994 till 1997.

Fem månader innan han dog blev han utnämnd till goodwill-ambassadör för FNs miljöprogram.

/Måns Holmberg

Top