PBR Cruising - Så går det till

Hur ser dina planer ut inför kappseglingssäsongen 2023? Vid den här tiden på året öppnar den ena tävlingen efter den andra upp anmälan. Och det brukar löna sig att vara tidigt ute. Pantaenius Bohusracet (PBR) är ett populärt race (doublehanded) på västkusten som fram till 31 mars erbjuder rabatterad avgift.

Bohusracet är en double-handed distanskappsegling genom Bohusläns vackra skärgård i midsommartid - en unik och magisk upplevelse. Den kan kort beskrivas som seglingens Vasalopp där deltagarnas uthållighet, seglingskunskap och samarbete sätts på prov. Starten går i Uddevalla, sen bär det norrut mot Norska gränsen där man rundar en ostprick nordost om koster för att sen ta sig till målgången i Smögen - en sträcka på dryga 177 sjömil.

I år finns möjligheten att segla PBR och uppleva hela seglingsäventyret utan att delta i tävlingen och utan giltigt SRS:s och mätbrev.

- Vi vet att det finns många duktiga seglare som sällan eller aldrig tävlar. Vi vänder oss till er och öppnar anmälan för PBR Cruising klass. Med denna möjlighet vill vi tillvarata bredden i seglingssporten, göra det enklare och billigare att delta, och förhoppningsvis locka fler deltagare nu och i framtiden. Det är inte krav på att vara medlem i en segelklubb som är ansluten till SSF. Tipsa era seglarvänner om PBR Cruising, meddelar Segelsällskapet Viken-Ägir i sitt senaste nyhetsbrev.

”Mer segling för fler!” Så lyder vårt motto i Segelsällskapet Viken-Ägir som arrangerar Pantaenius Bohusracet.

PBR Cruising är en egen startgrupp som startar före övriga startgrupper. Under seglingen gäller sjövägsregler vid möte med andra båtar, inte kappseglingsregler. Båten bär nationalitets-flagga, inte race-flaggan i akterstaget. Allt annat är lika. Seglarna i cruising-klassen deltar vid rorsmansmöte och middag på Folkets Hus i Uddevalla, får race-tröja att bära med stolthet under segelsemestern, hamnavgifter ingår, båten har tracker och kan följas via appen TracTrac. I Smögen blir det aftersail med fisksoppa på C James Anderssons uteservering vid fiskhallarna. Seglad tid anges i resultatlistan för Cruising-klassen. Den som vill kan själv uppskatta ett rimligt SRS:s och beräkna en korrigerad tid att jämföra med de tävlande båtarna.

Fjolårets start gick i mycket lätta vindar som under dagen ökade.

Fram till 31 mars är det rabatterad tidig anmälningsavgift 1700:- därefter fram till 30 maj ordinarie anmälningsavgift 1900:- och 2200:- vid efteranmälan till 19 juni.

Allt nödvändigt vetande och lite till om Pantaenius Bohusracet hittar du på bohusracet.hemsida24.se.

Genom att öppna upp tävlingen för deltagare utom tävlan, utan giltigt SRS:s och mätbrev vill Segelsällskapet Viken-Ägir locka fler till startlinjen.

Top