PAUL CAYARD OM HISTORIENS FÖRSTA AMERICA’S CUP WORLD SERIES

Paul Cayard har 7 världsmästartitlar, 6 Americas Cup-kampanjer samt 2 OS-satsningar på meritlistan. Han vann Whitbread Round the World Race 98 på EF Language och under Volvo Ocean Race 2005-06 var han skeppare på Pirates of the Caribbean som vann den sista etappen in i Göteborg och slutade på en total andra plats. Sedan 2009 har han arbetat som VD för Artemis. Vi fick tillfälle att snacka med Paul under hans senaste Sverigebesök och vi var naturligtvis nyfikna på händelserna i Cascais.


Hur gillar du din nya roll? – Jag har fungerat som VD i andra sammanhang tidigare men det här är första gången jag gör det utan att segla själv. Visst saknar jag seglingen men jag får helt enkelt vänja mig vid det. Min uppgift är väldigt krävande och jag har händerna fulla som det är just nu. Artemis inledde AC World Series med en andra plats i fleet race och en tredje plats i match racing.


Med facit i hand, var ni redo? – Från lagets synvinkel var vi väl förberedda vilket vi också borde vara med tanke på att vi var bland de första lagen som seglade AC45 i NZ. Vi bör ligga i toppen tillsammans Oracles två båtar och Team New Zeeland. Jag var väldigt nöjd med hela genomförandet av tävlingen från vår sida. Man kanske inte tänker på det men hela eventet är som en stor cirkus med tält och containrar. Vi hade ungefär 20 personer som bara arbetade med logistiken.


Förväntningarna inför första eventet var skyhöga. – Verkligen. När jag vaknade på morgon första tävlingsdagen tackade jag vädergudarna för att vi fick vind. En hel värld hade ögonen på oss i det ögonblicket. Det viktigaste för alla som deltar i Americas Cup och för segling över lag är att eventet faktiskt genererade allt det som vi hoppades på. I ett och ett halvt år har vi pratat om hur grymt det kommer att bli men man kan bara visa ett visst antal powerpoint-presentationer. Nu har vi faktiskt bilder på hur båten seglar. Det var ett väldigt viktigt resultat från Cascais.


Vad tycker du själv om utvecklingen inom Americas Cup? – På något sätt måste man berättiga seglingen dess existens kommersiellt då sport på den här nivån är beroende utav sponsorer. Vi konkurrerar med hockey, basket och fotboll. Vi måste skapa underhållning och ju bättre vi lyckas med det desto större resurser får vi. Det här har vi misslyckats med tidigare och därför drivs många lag idag av enskilda personers förmögenheter. Vi måste skapa ett kommersiellt värde inom seglingen som kan ersätta privata medel. Det är kanske inte det bästa receptet för helgseglaren i den lokala klubben men från vår synvinkel är det ett måste.


Hur hårt kan man driva båtarna? – Vi håller som bäst på att lära oss vad båten kan ta och inte. Vi vet att det börjar bli en handfull vid 25 knops vind.


Match eller fleet racing? – Generellt sett tror jag fleet racing har potential att bli mer spännande men Americas Cup handlar om att utmana man mot man så formatet att ta sig till final måste vara detsamma.


Hur tycker du match racing fungerar med flerskrov? – AC45 är mycket snabbare än de båtar vi normalt seglar och det blir en annorlunda typ av match racing än vad vi är vana vid. Man kan slå på en motståndare men man kan inte ha samma typ av dueller. Det ligger massor med strategi bakom matcherna, lite som schack, placering i kombination med vind, strömmar och allt annat som händer. Banan har gränser som man inte får segla utanför vilket innebär att man måste placera sina slag och gippar så att man minimerar manövrarna för varje manöver är väldigt kostsam.


Hur trimmar man vingen? – Man har en traveller för att kontrollera vingen som enkelt beskrivet är ett rep som kommer ut i bakre delen av vingen. Vingen består av två element och man kan styra böjen mellan de två elementen, vingens camber. Vill man ha en bukig och kraftfull vinge när man t ex seglar undanvind lägger man på mycket camber. Sedan finns det ytterligare en styrenhet som kallas twist. Twisten gör att man kan öppna toppen på seglet. Det är ett väldigt aktivt jobb att trimma vingen.


Var befinner ni er i arbetet med AC72? – Vi har varit förunnade tack vare Torbjörn Törnqvists åtagande i projektet att starta projektet redan i oktober förra året. Initialt var det menat att man skulle sjösätta båtarna i början av 2012 men det datumet är flyttat till 1 juli. Vi har kommit en bra bit i bygget av både båt och vinge men vi har tur som började tidigt för det har blivit mer komplext än vad vi troddefrån början. En väldigt komplicerad del som folk kanske inte känner till är att daggerboarden kommer att bli en enormt stor del av båtarnas fart och prestanda. Man kommer att kunna styra dem i alla riktningar. De kan luta, twista, gå upp och ner. Just nu ser det ut som att vi kommer att trimma daggerboarden lika mycket som vi trimmar vingen. I extrema fall kommer de att fungera som bärplan. Allt detta är väldigt komplext; mekaniken, hydrauliken och styrningen. Just nu ser alla vingen men jag tror att båtens daggerboard kommer att bli “the big deal”. Nästa event äger rum i Plymouth mellan den 10-18 september. I november mellan den 12 och 20 seglar man i San Diego och 2012 mellan den 23 juni och 1 juli i Newport. Alla race streamas på hemsidan (www.americascup.com,) och tweetas (@34thAC) live.
Text SEARCHMAGAZINE

Top