Passagerarfärja på grund vid Lidingö

Passagerarfärjan Princess Anastasia gick igår eftermiddag på grund på Lidingö vid utloppet från Stockholm - Ingen av de drygt tusen passagerarna ombord uppges vara skadade. 

Färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors när grundstötningen inträffade. Sjöfartsverket fick larmet klockan 18.08 på onsdagen, enligt myndigheten ska fartyget ha kört upp en bit på land.

Princess Anastasia är 176 meter långt och har 1.065 passagerare ombord, enligt myndigheten. Ingen person ska ha skadats i samband med grundstötningen.

– De ska ha gått i maklig fart, säger Emelie Boyd som är presskommunikatör på Sjöfartsverket.

Passageraren Ida Håkansson från Jönköping berättar att hon upplevde att båten krängde till lite, men vet inte om det var i samband med själva grundstötningen.

– Jag och min sambo var i vår hytt när lysena började blinka och sedan blev det svart i hytten. Sedan märkte vi att motorn stängdes av och att vi bara gled fram. Vi gick ut och fick höra av receptionen att de hade ett generatorproblem. Det kändes obehagligt, men eftersom vi var så nära land var vi inte rädda för våra liv, säger hon till DN.

Vid 19.30-tiden uppgav Storstockholms brandförsvar att en bogserbåt hade dragit loss fartyget och drygt en timme senare sade polisen att den hade lagt till vid hamnen i Stockholm. Passagerarna ska nu evakueras.

Transportstyrelsens inspektörer undersökte fartyget innan det bogserades in till hamn.

– Man har gjort bedömningen att den inte läcker olja eller tar in vatten, säger säger Emelie Boyd på Sjöfartsverket. 

Inspektörerna ska undersöka fartyget ytterligare innan det får klartecken att ge sig ut på vattnet igen. 

– Dykare behöver inspektera fartygets skick, göra en grundlig undersökning. Det kommer nog att ta lite tid, säger Sara Eriksson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Hon menar det är osannolikt att färjan kan gå mot sin avsedda destination i Finland på onsdagskvällen.

Lars Karlborg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, menar att det antagligen har blivit någon form av elfel på båten. 

– Den är helt svart, bara nödbelysningen lyser.

Han hade också uppgifter om att båtens för befann sig en bit in på land efter att den hade gått på grund.

– Det är nästan som Gevaliareklamen, ”när man får oväntat besök”. 

Stockholmspolisen ryckte ut till Lidingö för att se till att räddningsmanskapet fick jobba ostört vid platsen. Polisen ska nu se om det finns någon brottsmisstanke kopplad till händelsen.

– Vi har patrull ombord och pratar med besättningen och de som varit på bryggan om vad som hände, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Miia Salonen arbetar på en konferenslokal i närheten av den aktuella platsen. 

– Jag såg inte när den gick på grund. Men det verkar ha gått ganska bra. Den står inte på sned eller så, det är mer som att den har råkat stanna till, sade hon när båten fortfarande låg på grund.

Enligt rederiet Moby SPL är Princess Anastasia en passagerarfärja med plats för 2.500 passagerare. Färjan kör rutten Sankt Petersburg – Helsingfors – Stockholm – Tallinn – Sankt Petersburg.

Källa: DN

Top