Oxelösund

Det finns många skäl att styra stäven mot Oxelösund. Den vackra naturen är ett av dem, sol- och badliv ett annat. Men här finns också spännande, historiska sevärdheter, fartfyllda aktiviteter för hela familjen, restauranger och caféer samt butiker för den som behöver fylla på förråden i båten. Det mesta ligger i närheten, eller i alla fall fullt tillgängligt, tack vare tufftufftåget som erbjuder sina tjänster sommartid. I år är Oxelösund extra spännande att besöka för oss seglare då stadens Segelsällskap fått äran att arrangera ORC European Championship. Mellan den 11-17 augusti väntas Europas främsta havskappseglare till Österviken för att göra upp om ära och berömmelse, ett ypperligt tillfälle att slå två flugor i en smäll. Vi tar kontakt med oxelösundsbon Clas Ljungdahl och låter honom guida oss.

Arkö Runt seglas i september och har arrangerats sedan 1973. Kappseglingen slog deltagar-rekord 1980 med över 300 båtar. Idag deltar ett femtiotal.

SKÖNA BAD, SKÄRGÅRD OCH FRASIGA VÅFFLOR

Clas Ljungdahl är pensionerad båtbyggare. Han har alltid hållit med kappsegling men så för ett par år sedan bestämde han sig för att varva ner och sålde båten. Så kom sommaren.

– Jag bor femtio meter från sjön och när jag såg segelbåtarna glida förbi insåg jag att nej, det här går inte, jag måste ha en segelbåt. Det fanns en Express till ett väldigt bra pris så jag slog till och det har jag inte ångrat, det är en riktigt rolig båt att segla, menar Clas.

Clas är i full färd med att förbereda båten för säsongen. Han är född i Helsingborg men flyttade tillbaka till mors rötter när han var sju år gammal och räknar sig som infödd. Han är engagerad i Segelsällskapet som bland annat arrangerar de årligen återkommande och mycket populära kappseglingarna Seapilot2Star och Arkö Runt. I år blir det extra mycket arbete i och med EM i ORC.

– Vi har mycket duktigt och ambitiöst folk här i Oxelösund, säger Clas och fortsätter: Vi har precis renoverat vår klubbstuga för en massa pengar och ideella krafter. Det blir jättefint med nya asfaltsytor och nya gräsmattor. Det är ett stort projekt, kanske det största vi genomfört här någonsin. 

Clas berättar vidare om ”svettjägarna”, ett gäng killar på 60+ som träffas nere i klubbhuset varje onsdag för att motionera.

– Vi gympar, springer och går en runda, det tar ungefär en timma, sedan sitter vi och ljuger i bastun efteråt. Och äter en glass. I gruppen sitter personerna som håller i de stora kappseglingarna och det kommer hela tiden upp nya idéer som man bollar. Jag skulle rekommendera fler klubbar att ha en grupp som träffas stadigt varje vecka, man kommer varandra nära inpå och det blir ett väldigt fint utbyte. Tjejernas motsvarighet, svettpärlorna, träffas på torsdagar.

GÄSTHAMNAR

Oxelösund har två gästhamnar, en kommunal och en privat, med alla tänkbara faciliteter och service. Kommunens gästhamn rymmer ett hundratal gästande båtar och den privata, Femöres marina i Fiskehamnen, ett tjugotal.

– All båtverksamhet ligger nästan i centrum så man har nära till allting. Och den lilla sträckan man behöver gå från hamnen till centrum trafikeras av ett tufftufftåg på sommaren. Det är en av anledningarna till att det blivit så populärt att komma till Oxelösund för att bunkra, berättar Clas.

– Femöre låter kanske konstigt men det kommer av att det en gång i tiden var fem öar som numera har växt ihop till en. Vid Femöres Marina finns små stugor att hyra och man kan också ställa upp husbilar längs med sjöstranden. I anslutning till hamnen finns två båtvarv och ett fint rökeri. På udden ligger en mycket trevlig restaurang med utsikt över hela Österhavet som heter Sailor.

SKÄRGÅRDEN

Oxelösund är starkt präglat av havet och skärgården, liksom av den stora fartygshamnen som hela tiden gör sig påmind där den ligger i vikens inlopp. Bortom den är det bara horisont och Gotland på andra sidan.

– Vill man söderut är det en timmes segling över Bråviken. Det är helt öppet vatten men färden väl värt besväret. St Annas skärgård är fantastisk, härifrån kan man segla inomskärs hela vägen ner till Västervik. Lindöja är en personlig favorit, vi har alltid trivts väldigt bra där. Det finns många öar att välja mellan och man behöver aldrig bli utan plats.

För att komma till ö-området norr om Oxelösund behöver man också ta sig över öppet vatten men en kortare sträcka.

– Även här finns gott om utflyktsmål och strandhugg. Det är en halv dags segling till Trosa ungefär, ett mysigt litet samhälle med småstadskaraktär, gamla trähus och god glass.

ATT GÖRA

Det finns mycket att göra i Oxelösund. En bra start är att strosa runt i Gamla Oxelösund som ligger mellan hamnen och järnverket.

– Här finns många vackert restaurerade hus, en sjökrog med anor från 1600-talet, ett litet skärgårdsmuseum och en kulturstig. På väg till centrum, bara 200 meter från hamnen, ligger sjöfartsmuseet där man kan grotta ner sig i hamnens historia.

– Har man barn med sig i båten och vill göra något alldeles speciellt kan man ta tufftufftåget till Jogersö havsbad och hoppa från hopptorn, hyra kajak och köpa glass i strandcaféet. Cirka femton minuters promenad från gästhamnen ligger väldigt populära Skärgårdsvåfflan som serverar belgiska mat- och dessertvåfflor. Det är en gammal barnkoloni som man gjort i ordning till våffelcafé. Under högsäsong slingrar sig köerna långa här. Ett annat tips är att hyra segelsällskapet två C55:or, avslutar Clas.

Text Search Magazine

Top