OS uppskjutet - eller?

Sommar-OS i Tokyo kommer att skjutas upp.Det säger Internationella olympiska kommitténs (IOK) medlem Dick Pound. "OS kommer inte att starta 24 juli, så mycket vet jag, säger han till USA Today" Detta är dock inte ett officiellt uttalande från IOK 

Det är många som anser att man borde skjuta upp sommar-OS i Tokyo på grund av coronapandemin, och i förrgår meddelade mycket riktigt IOK att man tittar på alternativa scenarier om det inte går att arrangera OS som planerat 24 juli–9 augusti. Man meddelade även att det inte är aktuellt att ställa in och att ett definitivt beslut ska tas inom fyra veckor.

Trots att detta inte är officiellt från IOK säger IOK medlemmen Dick Pound att de just nu ser ut som att det kommer att skjutas upp, troligen till 2021. "Baserat på den information som IOK har så har det beslutats om att OS ska skjutas upp. Den kommande processen har inte fastställts men OS kommer inte att starta 24 juli, så mycket vet jag, säger han till USA Today.

Enorma konsekvenser

Till tidningen säger Pound att IOK gradvis kommer att berätta hur man tar det vidare "Vi kommer att skjuta upp det här och sen börja handskas med konsekvenserna av att flytta detta, som blir enorma".

De senaste dagarna har flera idrottare, idrottsförbund och olika nationella olympiska kommittéer krävt att OS ska skjutas upp.

”Globalt nödläge”

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har inte fått höra något från IOK om att ett beslut är officiellt.

– Det vi har hört under dagen är att man tittar på olika scenarier där ett är att det kan gå i sommar, ett är till hösten, ett tredje alternativ är 2021 och ett fjärde 2022. Sen finns vi som en nationell olympisk kommitté med i det här arbetet för att utreda vad som är lämpligast, säger SOK:s presschef Lars Markusson.

Skulle du vara förvånad om det nu är så att det skjuts upp?

– Det viktigaste är att inse att vi är i ett globalt nödläge. Att tävla om det skulle innebära en hälsorisk är absolut inget alternativ, men när vi är ur det nödläget måste Världshälsoorganisationen (WHO) svara på. Det är inte vår uppgift som olympisk kommitté att gissa när coronakrisen är över, utan det överlämnar vi åt experterna. Sen är det viktigt att idrotten följer direktiven, säger han.

Sjöström: ”Hälsan först”

Ett av Sveriges absolut största OS-guldhopp – Sarah Sjöström – stödjer beslutet.

"OS i Tokyo kommer att flyttas fram till ett ännu obestämt datum. Säkerheten och hälsan måste komma främst. Förhoppningsvis kan idrottare runt om i världen snart återgå till sina normala träningsplatser. Jag sätter stor tilltro till att IOK tillsammans med WHO tar det säkraste beslutet om när OS kan arrangeras", skriver den svenska simstjärnan på sitt Instagramkonto.

Inte officiellt från IOK

It ett brev utvecklar Thomas Bach, ordförande IOK, sina tankar om ett eventuellt beslut. 

Top