OS 2024: Mixed Two Person Offshore i fara

Igår gick World Sailing ut med ett pressmeddelande som säkerligen gav två helt olika känslor, vissa glada och andra besvikna. 

Det började redan i december 2020 när World Sailing fick notis av Internationella Olympiska kommittén (IOC) att ytterligare en granskning skulle ske över den föreslagna OS 2024-klassen Mixed Two Person Offshore Keelboat. Sen dess har World Sailing, IOC och Paris 2024-organisationen arbetat hårt för att se till att alla funderingar får tydliga svar och att granskningen ska få ett godkännande. 

Det blev tyvärr inte de beslut World Sailing hoppats på och förslaget kommer nu fortsätta granskas med samma regler som de andra OS-klasserna. Det handlar om säkerhet, omfattning och komplexitet för åskådare, kostnader för att livesända och framförallt det som tynger mest; att World Sailing inte har en chans att ha offshore-VM. 

World Sailings CEO David Graham säger så här i pressmeddelandet (fritt översatt): ”Det är inte ett officiellt beslut från IOC utan snarare riktlinjer och hjälp för att kunna säkra den 10:e klassen i programmet till i början på juni. Det är såklart jättetråkiga nyheter och vi är medvetna om att många blir upprörda och besvikna. Vi arbetar fortfarande på att Mixed Offshore ska få en plats på OS-programmet då det var ett demokratiskt förstaval från våra medlemmar.” 

Vi känner med alla dem som redan investerat mycket tid och pengar i sin Mixed Offshore-kampanj när vi igår möttes av dessa nyheter. Samtidigt så hör vi på andra sidan många förväntansfulla Finnjolleseglare som håller andan och hoppas att de kommer få ännu en chans till OS-medaljer i framtiden. 

Top