Orkanbyar på 85 knop - och träbåten "Windora" driver upp på ett rev (VIDEO)

Sydgeorgien och Södra Ishavet är ett av de mest brutala ställen du kan segla på. Se bara vad som hände med den världsomseglande träbåten Windora som utsattes för vindbyar på 85 knop och drev upp på en klippa.


Sydgeorgien ligger i höjd med Chiles sydspets och är täckt av berg, is och snö. Det kan leda till blåsiga förhållanden som passar bättre för pingviner än människor.

Bergen på ön är höga och branta. Vindbyar accelererar mellan bergen och de kallas för ”williways”. Dessa komprimerade vindbyar kan nå orkanstyrkor på 65 knop och mer. Vissa människor påstår sig till och med ha upplevt 100 knop på ön.

Windora låg förra vintern på Sydgeorgien. En månad in i vistelsen blåste ett vädersystem in från Antarktis. Det kom orkanbyar på 85 knop.

Ankaret lossnade och hon drev upp på ett rev. En stål- eller aluminiumbåt hade klarat sig i några timmar men Windora är gjord av trä.

Vy från Windoras sittbrunn när hon låg på revet.

Efter några timmar lugnade sig stormen och Windora kunde räddas och ta sig ut på djupare vatten igen. Mirakulöst nog utan hål i skrovet.

Bernie Harberts satt maktlös i sin båt och lyckades fånga händelsen på film:

Top