Optimist-pappa designar en ny påtagbar för

Matthew Mason från Nya Zeeland har uppfunnit en påtagbar för till optimister. Han är en professionell båtbyggare och tanken är att med fören på i kombination med en ny, större rigg, ska optimisten bli en planande tvåmansjolle för mindre barn.


Den påtagbara fören kallas för O-Pro och kan seglas av två lättare eller ett större barn. Masons son William, 8, frågade sin pappa varför optimister inte hade en spetsig för som alla andra båtar. Då kom nya zeeländaren på denna idé med hjälp av sin tonårsdotter Emma.

Efter att ha testat flera varianter för att hålla nere kostnaderna bestämde sig Mason för att lägga till en kolfiber-förlängning på masten så att ett större segel kan användas för att balansera den extra längden som den nya fören ger.

Fem stycken O-Pro används just nu på Masons sons lokala klubb. Han planerar att lägga ut O-Pro på marknaden för 1100-1200 dollar.

Båtbyggaren presenterade sin idé på ”World Sailing Conference” i Mexico tidigare denna månad. Han tror att den ”kan fylla några luckor i ungdomssegling.” Han säger att den är perfekt för barn som vill segla tillsammans eller för barn som vill segla själva och väger över 45 kg.

Top