NYPAN KÄMPADE MED SKICKLIGA TYSKAR I EUROPACUPEN PÅ EKOLN

Bilden ovan: A22:ornas start i SM på Ekoln.

Så blev det äntligen incheckning för deltagarna i Europapokalen för skärgårdskryssarregeln, Internationellt SM för A 22 och Europapokalen för SK 30 på Ekoln strax söder om Uppsala. En regatta för klassiska jakter arrangerades också. Sammanlagt deltog 16 A 22, 11 SK 30 samt 10 SK 55.

Det blev spännande segling med hårda kamper mellan de skickliga tyska deltagarna och de svenska hemmaseglarna. Första dagen segrare i klassen SK 30 blev den tyska 30:an Hunkes styrd av Reinhold Bühler i sin Reimersritade jakt. Han spikade alla tre seglingarna, som god tvåa placerade sig Janne "Nypan" Nystedt i sin Erik Nilsson ritade Pani från 1937.

Bland 22:orna tog Jocke Rodebäck två spikar och knep därmed första platsen första dagen. Det skilde dock inte många sekunder till andra platsen som togs av Oskar Röös i sin Norlinritade Kohi-noor från 1980.

För mig, som älskare av klassiska jakter var dock favoriten den s.k Slottsrundan, en distansbana om 22 NM runt till några av slotten vid Ekoln. Sex SK 55 och en 6 mR deltog och det blev snabbt ett mycket utspritt fält. Ledningen delades av den hundraåriga Salanderritade L'Aiglon, med ägaren Linus Ek som rorsman och den 1916 Holmritade SK 55 styrd av skepparen Tor Hedvall. De moderna 55:orna hade ingen chans att hävda sig.

De hade det istället under torsdagens 15 NM segling Ekoln. Då var det istället de två Södergren ritade jakterna Jarramas och Mia som gick i mål några sekunder efteråt. Som god tre kom Ninni och någon sekund därpå L'Aiglon.

TEXT OCH BILD GUSTAF HOLGERSSON

Top