Nyheter på båtmarknaden (video)

Det är ingen hemlighet att vi älskar båtar. Här tar vi en snabb titt på innovativa Figaro 3 och X-Yachts X49. Kanske något för dig?


FIGARO 3

Modern, pålitlig och snabb. Med de adjektiven lanserar Beneteau sin tredje Figarobåt tillika världens första serietillverkade bärplansbåt. Det här är kanske inte en båt för den breda massan men då vi sannolikt kommer att se en del av innovationerna på mer vanliga båtar i framtiden är det ändå kul att ha lite koll. Dessutom ser vi gärna en eller ett par svenskar i klassen, som är en Frankrikes planstskolor till de stora havskappseglingssammanhangen. Figaro är en entypsklass som seglas short-handed, och som årligen arrangerar en serie om 10 tävlingar vilket ställer höga krav på både kvalitet och säkerhet. Båten är utvecklad av franska Beneteau tillsammans med klassförbundet samt Van Peteghem Lauriot-Prévost (VPLP) som ligger bakom de två senaste vinnarna i Vendée Globe. De mest iögonfallande nyheterna är att båten har fått bärplan och peke, skrovet är uppdaterat och barlasttankarna har tagits bort. Kölen är djupare och har fått en slankare profil jämfört med Figaro 2 och masten har flyttats något längre bak. Den första prototypen har testats under sommaren och i slutet av 2018 ska varvet ha tillverkat en första serie om 50 båtar. Nedan berättar Vincent Lauriot Prévost (VPLP Design) om tankarna kring båten. Vi får också se när båten sjösätts för första gången (andra klippet). Mer information hittar du på www.beneteau.com.

SPECIFIKATIONER

Design: Van Peteghem – Lauriot Prévost

Skrovlängd: 10,85 m

Vattenlinje: 9,75 m

Bredd: 3,40 m

Deplacement (lätt): 2900 kg CE Certifiering: A

Innovation: bärplan

X-YACHTS X49

Det har gått drygt ett år sedan X-Yachts lanserade sin nya linje ”X”. Tanken med linjen är att ta det allra bästa från Xcruising- och Xperformancelinjerna för att, oavsett om man semesterseglar med familjen, oceanseglar eller kappseglar, kunna erbjuda det bästa av X-Yachts två världar. X49 är, liksom sina föregångare, en snygg båt med stilrena och moderna linjer, väl valda material och färgtoner kryddat med lyxiga detaljer. Skrov och däck är byggda i sandwichlaminat med M Foam Corecell från Gurit som kärnmaterial och tillverkas genom vakuuminjicering varpå de bakas. Skotten blir med den här byggmetoden en del av skrovet. Den infällda kölen är konstruerad av ett stålblad bultat till en blybulb. Den är helt inkapslad med fem lager glasfiber och epoxi. Andra detaljer att lyfta fram är rodriggen, de tre spridarparen och den infällbara propellern. Som ägare har man stora möjligheter att anpassa interiören efter tycke och smak samt användningsområden. X49 kommer att lanseras på båtmässan i DuÄsseldorf januari 2018. Baspriset ligger på 479900 € för de 10 först sålda båtarna. Mer information hittar du på www.x-yachts.com.

SPECIFIKATIONER

Konstruktör: X-Yachts Design Team Längd: 15,08 m

Vattenlinjen: 13,58 m

Bredd: 4,49 m

Djupgående: 2,40/2,71 Motor (Diesel): 42,5 kW Bränsletank: 300 l Vattentank: 325 l

Layout med tre dubbelhytter:

Layout med två dubbelhytter och en hytt med två separata bäddar:

Top