Nyheter på båtmarknaden (video)

Det är ingen hemlighet att vi älskar båtar. Här tar vi en snabb titt på två nya modeller; sportiga Dufour Drakkar 24 och stilsäkra Amel 50. Kanske något för dig?DUFOUR DRAKKAR 24 - PRAKTISK DAGSEGLARE SOM LOCKAR TILL LEK OCH ÄVENTYR (video)

Idag förknippar säkert de flesta av oss franska Dufour med medelstora segelbåtar först och främst ämnade för cruising men det fanns en tid då fokuset kretsade kring snabba och sportiga dagseglare. Kanske är nya Drakkar 24 en flört med varvets ursprung. Båten mäter 24 fot och är en praktisk dagseglare med fina seglingsegenskaper som lockar till lek och äventyr. Med sina blygsamma 870 kg, lyftbara köl och monterbara roder är båten lätt att lasta på trailer och dras med vanlig bil till nya, spännande vatten och vikar (Drakkar sticker mellan 0,2 och 1,5 m). Båten förvaras med fördel på land vilket sparar både arbete och tid.

Båtens mest utmärkande drag är den öppna sittbrunnen och de långa sittbrunnssofforna som kan ta upp till sju personer förutsatt att man cruisar. Det gör båten perfekt som instegsbåt och skolbåt (Franska seglarförbundet (FFV) rekommenderar båten som skolbåt till franska seglarskolor) eller varför inte utflyktsbåt för familjer och sällskap som vill ut på havet. Samtidigt passar båten, som är utrustad med ett infällbart peke i kolfiber, alldeles utmärkt för kappsegling. Med rätt folk i sittbrunnen som vet hur man skall utnyttja den förhållandevis stora segelytan (segelgarderoben är sammansatt av storsegel, fock, gennaker och spinnaker) är detta en sportig båt. Mer information om Drakkar 24 hittar du på www.dufour-yachts.se.SPECIFIKATIONER

Designer: Umberto Felci

Varv: Dufour Yachts

Längd: 7,30 m

Vattenlinje: 6,75 m

Bredd: 2,54 m

Vikt: 870 kg

Djupgående: 0,2–1,5 m

Djupgående (max):2,45 m

Storsegel: 15,0 m²

AMEL 50 - LÅNGSEGLARE MED MER "LAGOM" DIMENSIONER (video)

Tidigare i vår presenterade Amel sin senaste modell som officiellt skall lanseras vid Cannes Yachting Festival nu i september. Långseglaren Amel 50 kommer med något mer tillgängliga dimensioner och pris och kan mycket väl öppna upp La Rochelle-varvets koncept för en ny kategori kunder. Fokus under designarbetet har legat på att skapa en säker och lätthanterlig båt. Designern Olivier Racoupeau kommenterar: "Integrerad teknik som eldrivna furlers och winchar, centraliserade kontroller och trimpunkter som alla går att nå från sittbrunnen samt självslående stagsegel innebär att hanteringen av en 50-fotare idag är mycket enklare än förr.”

Fören är rakare och mer kraftfull jämfört med Amels tidigare modeller och vattenlinjen är förlängd för ökad prestanda. Man har också utrustat båten med ett peke som underlättar hanteringen av ankare och kedja men också möjliggör segling med gennaker och code 0. Det bredare akterpartiet har resulterat i dubbelroder vilket också är nytt för Amel. Sittbrunnen väl skyddad tack vara sitt djup och rigida överbyggnad. Den öppnar upp sig bakåt med ett vackert soldäck som maximerar känslan av rymligt uterum. Båten är byggd för att husera sex personer. Mer information om båten hittar du på amel50.com.SPECIFIKATIONER

Designer: Olivier Racoupeau

Längd: 15,51 m

Vattenlinje: 14,50 m

Bredd: 4,79 m

Djupgående: 2,15

Deplacement (lätt): 18,75 ton

Balast: 5,35 ton

Storsegel: 62 m²

Förstagssegel: 24 m²

Genua: 64 m²

Top