Ny satsning på nästa generations elitseglare

Nu satsar Svenska Seglarförbundet (SSF) ännu mer på framtidens svenska elitseglare och sjösätter ett utvecklingslandslag. Syftet är att korta steget, för lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare, till svenska kappseglingslandslaget (SWE Sailing Team). Här följer ett pressmeddelande från förbundet.

– Vi vill skapa en utvecklingsmiljö hemma i Sverige där vi hjälper seglare som vill satsa mot världstoppen. Målet är att skapa förutsättningar för en snabbare utveckling mot hög internationell nivå och framtida medaljer på stora mästerskap. säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef i Svenska Seglarförbundet (SSF).
Efter tre inledande läger och uttagningar under hösten 2021 är laget nu klart. Totalt ingår 30 talangfulla unga (18–25 år) motiverade seglare, med stor utvecklingspotential, i det första svenska utvecklingslandslaget. Och de kommer från hela landet.
– Höstens tre läger har varit otroligt spännande och givande. En av de viktigast sakerna med laget är just att träna tillsammans och lära av varandra. Att vi kan fungera som ett lag i en individuell sport, säger Alberte Lindberg, som är en av de två utvecklingscoacherna som ska ta hand om det nya laget.

Foto: Daniel Stenholm

Alberte kommer att ansvara för de två klasserna ILCA (tidigare Laser) och 49er. Medan den andre coachen, Martin Strandberg, tar hand om de nya OS-klasserna Kitefoil och IQ Foil (Windfoil). Både Alberte och Martin ingick som coacher i den svenska seglingstruppen vid OS i Tokyo. Även OS-guldmedaljören från London 2012, Max Salminen och landslagscoachen, Viktor Bergström kommer att finnas med som coacher inledningsvis.

Just lagarbetet och samhörigheten är oerhört viktig. Under OS i Tokyo i somras, då Sverige vann två OS-silver, lyfte seglarna fram just den goda lagandan och samarbetet mellan seglarna, som en viktig del i framgångarna.
– Under lägren har vi inte bara tränat tillsammans. Vi har även haft föreläsningar och utbildningar som säsongsplanering och teamarbete. Vi har haft både Anton Dahlberg och Josefin Olsson (OS-medaljörer i Tokyo) med på lägren där de delat med sig av sina erfarenheter, berättar Alberte.

Foto: Daniel Stenholm

Utvecklingslandslaget kommer också att ha ett nära samarbete med SWE Sailing Team och med Sveriges förbundskapten, Magnus Grävare.
– Genom att skapa en bra utvecklingsmiljö på hemmaplan i samarbete med klubbar, klassförbund och seglargymnasier och förutom segling och mentorskap, kunna tillföra andra kompetenser som krävs såsom nutrition, fysiologi, idrottspsykologi kan vi skapa bra förutsättningar för våra unga seglare att utvecklas på ett hållbart sätt och påbörja sin resa mot världstoppen, säger Magnus Grävare och fortsätter:
– Genom att etablera utvecklingslandslaget förbättrar vi kompetensöverföringen mellan SWE Sailing Team och nästa generation och bidrar till en ännu starkare elit. Vi ser fram emot några spännande år för svensk segling.
Det kommer också att bli viktigt att få fram duktiga seglare i de nya olympiska klasserna Kitefoil och IQ Foil.

Klasserna kommer att debutera vid OS i Paris sommaren 2024. Men just nu finns ingen i SWE Sailing Team utan de bästa foilarna är med i u-landslaget. Totalt är det sex windfoilare och tre kitefoilare.
– Windfoil kommer nog att vara en stor klass om några år. Förresten är det en stor klass ute i världen redan nu. Det är en relativt billig sport som är lätt att hålla på med. Det är svårare för Kitefoil som behöver lite speciella förhållande med sina tolv meter långa linor och det ska vara ganska fritt vatten och pålandsvind. ”Kitarna” behöver utrymme.

Foto: Daniel Stenholm

Många förknippar nog wind- och kitesurfing med sommarlekar vid en badstrand. Men för Martin Strandberg har det varit viktigt att få med de som är seriösa i sin satsning.
– Det sista lägre hade vi sista helgen i november. Samma helg som vintern svepte in över Sverige. Det var ganska bistert. Men det var bra. Vi ska inte bara hålla till i soligt väder i varma vatten. Jag vill att seglarna ska bita ihop och köra även när det är tuffa förhållanden, säger Martin.

Siktet är egentligen inte inställt på att ha seglare som utmanar om olympiska medaljer i de två foil-klasserna redan i Paris utan snarare till Los Angeles 2028.
– Men jag tror ändå att vi kanske kan ha någon seglare med till 2024 om Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) vill satsa på någon i kvoten ”framtidskriteriet”, säger Martin.
 
Utvecklingslandslag 2022 januari

49erFX:
Alice Moss/Ebba Berntsson
Julia Henriksson/Caroline Pettersson
Klara Utterström/Amanda Ljunggren
Elin Sevedag/Klara Johansson
Hannah Maurer/Linn Berntsson

49er:
Philip Lindblad/Alexander Brorsson
Oscar Andersson

ILCA 7 (tidigare Laser):
Ludvig Lindqvist
Rasmus Granzin
Carl Ljunggren
Eskil Jonasson

ILCA 6 (tidigare Laser Radial):
Hanna Koba
Maja Hansson-Mild
Fanny de Susini
Svea Sahlin

Kitefoil:
Måns Gustafsson
Andre Olsson
Karolina Larsson

IQ foil (Windfoil):
Johanna Hjertberg
Rasmus Rosengren
Vidar Nyström
Calle Lagerberg
Axel Rahm
Otto Berg

Top